Lenka Filipová: Některé příběhy z textů od Zdeňka Rytíře se mi skutečně staly. Jako by mi psal osud

18. květen 2023

Lenka Filipová zpívá nadčasové texty, nejvíc jich napsal Zdeněk Rytíř. Nikdy také úplně neopustila původní profesi klasické sólové kytaristky, a dokonce nahrála několik klasických instrumentálních alb. Koncerty má tak sestavené ze svých hitů, z instrumentálních skladeb na kytaru a nechybí ani keltské okénko.

Lenka Filipová je jedním z hudebních dárků ke 100 letům rozhlasu. „Jsem moc ráda, že jsem dostala toto pozvání, moc ráda se zase uvidím s kolegy. Těším se na Zdeňka Svěráka, to je moje platonická láska už od dětství. Sleduju všechny jeho filmy. Vystupovala jsem i na přenosech, které moderuje pro vozíčkáře, ale vyslovila jsem se s tímto tajemstvím až před dvěma lety,“ usmívá se zpěvačka.

Všichni jsme tak trošku Kelti

V roce 2018 vydala album s keltskými písničkami s názvem Oppidum. „Dopracovali jsme se k tomu díky mému spolupracovníkovi a virtuosnímu hráči na keltskou harfu Seanu Barrymu. To je Angličan, který u nás žije dlouhá léta a my už spolu hrajeme skoro 20 let.“

„Nikdy jsem si tedy nemyslela, že budu tyhle věci zpívat, ale když jsem ho viděla hrát, tak se mi rozbouchalo srdíčko. Myslím, že setkání se Seanem bylo osudové. Na každém koncertě dělám keltské okénko, ale nechci tím diváky utlouct a otrávit, když přišli na koncert kytary a známých písniček. Tak hraju jen pár věcí a jsem ráda, že můžu dělat takovou osvětu jak kytaře, tak i v rámci keltského okénka.“

Zpívá čtyřmi cizími jazyky, ale přiznává, že všem nerozumí. „Třeba bretonština je složitá, to je jazyk různě poskládaný. Oni hojně cestovali Evropou a i v nás zůstaly nějaké jejich vibrace. Jsme tak trošku Kelti,“ usmívá se zpěvačka.

Na texty je náročná. „Vždycky jsem měla svou hlavičku a s textařem jsem musela být víc na jedné lodi. Musela jsem se s ním dobře znát, což třeba platilo u Zdeňka Rytíře. To jsme se znaly i rodiny. Někdy se dokonce stalo, že ty příběhy, co napsal, se mi pak skutečně staly. Jako by mi psal osud,“ vzpomíná na skvělého textaře.

Jak pozná, že daný text je pro ni ten pravý a na spolupráci s jakou textařkou je pyšná? Výraznou postavou české hudební scény je také její dcera Lenny. Kdy bylo Lence Filipové jasné, že půjde v jejích šlépějích a co ji překvapilo? Poslechněte si v rozhovoru u Alex, kde nechybí ani vzpomínka na Karla Zicha.

Spustit audio