Lesní areál Hájemství na Trutnovsku seznamuje s životem lesa. Nabízí i keltský stromový kalendář

26. únor 2023

Model Krkonoš, keltský stromový kalendář, dřevěné sochy, hřbitov odpadků nebo Cesta dřeva. To všechno nabízí celoročně přístupný lesopark v osadě Hájemství u obce Vítězná na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji, který vybudovali zaměstnanci Lesů České republiky. Je hravý, voní dřevem a začíná v něm naučná stezka Lesem Království.

Vstupte bez klepání! Tak zní nápis na dřevěné bráně lesoparku v bývalém třešňovém sadu. A znamená, že je pro všechny příchozí přívětivě otevřená. Když máte štěstí, uslyšíte i uvítací mysliveckou znělku. Jednohektarovým areálem se pak můžete rozeběhnout nebo se rozvážně a s klidem v duši procházet a rozšiřovat své obzory.

Myšlenka na založení lesoparku vznikla v roce 2007, první návštěvníci mohli tajemství lesa začít objevovat o rok později. Přírodní areál nebo také arboretum se postupně proměňuje k lepšímu, adekvátně poločasu rozpadu dřeva a dalším rozměrům poznávání přírody.

Středisko environmentální výchovy v Hájemství je vhodné pro lesní aktivity, zábavu i poučení. Unikátní keltský kalendář s dvaadvaceti stromy přispěje k sebepoznání. Dozvíte se, jaká je charakteristika vašeho znamení a jak si stojíte ve vztahu k okolnímu světu a ke každodennímu životu. A zároveň se naučíte poznávat druhy stromů a jejich listy a plody.

Tady hlídá Krakonoš

K orientaci v jednotlivých zákoutích lesoparku vám pomohou dřevěné sochy indiána, Krakonoše, dobrého ducha a skřítka Fagusáčka i srubová věž se strážcem Stromovousem. Najdete tu i totem nebo dendrofon, ve kterém každý druh dřeva vyluzuje osobitý dřevní zvuk. Tvůrci lesoparku tak představují dřeviny jak jehličnaté, tak tvrdé i měkké listnaté.

Na návštěvě u Dvanácti měsíčků

Srdcem přírodního areálu Hájemství je pedagogické centrum postavené samozřejmě ze dřeva. Je možné v něm rozdělat oheň a pocítit tak i mimo hlavní turistickou sezónu příjemné teplo a zažít pocit stmelování. Stoly a lavice jsou vyrobené ze čtyř stromů, které představují jednotlivá roční období. Zvuk praskajícího dřeva potvrzuje udržení celistvosti skupiny lidí.

Podstatou zdejšího arboreta je keltský kalendář, proto zdejší altán dostal zároveň tvar stromu. Střed stavby evokuje dutý kmen, na který symbolicky navazují náznaky větví, pod kterými se sedí. Altán je zároveň pomyslným kompasem, který má čtyři brány podle světových stran.

Tady ožívá i pohádka O dvanácti měsičkách

Když se vydáte třeba severním vchodem za Krakonošem, pak jdete směrem na Sněžku. Chvíle klidu pod dřevěným přístřeškem vám kromě čtvera ročních období připomene i pohádku O dvanácti měsíčkách. A nebudete naslouchat jen stromům, ale i zvířatům.

Na kole, pěšky i na koni

Do přírodního areálu Hájemství se dá přijít pěšky, ale i přijet na kole nebo dokonce i na koni. Vede sem červená cyklostezka, žlutá turistická značka, ale také hippostezka.

Od nedaleké přehrady Les Království se do osady Hájemství dostanete po modré a dále po žluté turistické stezce. Autem sem můžete přijet ve směru od Bílé Třemešné, kde v obci odbočíte na malebnou přehradu Les království, přejedete dál proti proudu směrem na Hostinné a odbočíte na obec Vítězná, jejíž součástí je právě osada Hájemství. Parkoviště je přímo na místě.

Vstup do přírodního areálu Hájemství u Vítězné

Přinesené jídlo si můžete sníst v zastřešeném altánu, kde jsou stoly a lavice. Také si můžete sami rozdělat oheň a opéct si na něm třeba buřty. Občerstvit se ale můžete i u přehrady Les Království v Bílé Třemešné.

Spustit audio