Liberecká zoo má unikátní Ptačí orloj. Namísto apoštolů představuje ohrožené pěvce z Indonésie

12. listopad 2018
Česko – země neznámá

Nejstarší zoologická zahrada u nás vznikla v Liberci, jen rok po založení republiky. Od svých počátků v podobě velké veřejné voliéry z roku 1904 a následného zvěřince v roce 1919 převedeného na první zoo se nachází v libereckých Lidových sadech. Z úplných počátků zahrady pochází i nejstarší domek v areálu - v posledních letech známý jako cukrárna U čápa. A právě na jeho půdě vznikla nová atrakce – Ptačí orloj.

Nová atrakce připomíná ohrožené druhy zpěvných ptáků z oblasti jihovýchodní Asie, které se ocitají na pokraji vyhynutí. Ptačí orloj je kromě toho také předzvěstí blížících se stých narozenin liberecké zoo.

Myšlenka ptačího orloje je stará asi deset let. Inspirací byl orloj v Kryštofově údolí nedaleko Liberce, vybudovaný v roce 2008 v bývalém objektu trafostanice. Na vzniku ptačích hodin v liberecké zoo se proto podíleli i autoři tamního stroje. Rozsáhlou projektovou dokumentaci připravili mechatronici z Technické univerzity v Liberci, samotná mechanika pak vznikala v modelárně Milana Jelínka v Machníně u Chrastavy. Autorem dřevěných soch indonéských pěvců v nadživotní velikosti je známý český sochař Jan Švadlenka, který pro Zoo Liberec vytvořil již řadu dřevěných a kamenných plastik v rámci každoroční umělecké akce EtnoArt.

Orloj, kde jsou místo apoštolů umístěné ohrožené druhy zpěvných ptáků tropů jihovýchodní Asie, je každou celou hodinu pastvou nejen pro oči, ale také pro uši návštěvníků, které potěší i ptačí zpěv jednotlivých druhů. O osvětové ochranářské kampani se v liberecké zoo dozvíte víc v pavilonu tropů, kde jsou k vidění i živí jedinci jednoho z ohrožených druhů majny Rothschildovy. Tito zpěváčci se do své domoviny na Bali, kde byli téměř zcela vyhubeni, vrací díky záchrannému programu zoologických zahrad. Kromě majny Rothschildovy se v okénku orloje střídají ještě sošky loskutáka velkého, sojkovce dvoubarvého, bulbula korunkatého, šámy bělořité a krasky krátkoocasé jávské.

Kampaň Silent Forest, kterou koordinuje právě liberecká zoo, si klade za cíl upozornit na současný masivní úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích v jihovýchodní Asii. Ten je vedle ztráty přirozeného prostředí způsoben především jejich nadměrným lovem. Některé druhy pěvců jsou pro své výjimečné a líbivé zbarvení nebo unikátní zpěv odchytávány z lesů a prodávány na trzích. Pokud nedojde k včasnému zásahu, některé ptačí druhy zcela vyhynou.

Spustit audio