Loděnice na Berounsku se pyšní největší výrobou gramofonových desek ve světě

21. říjen 2009

Největší výrobou gramofonových desek ve světe se může pyšnit obec Loděnice na Berounsku. Ve firmě GZ Digital Media se ale vyrábí také CD a DVD nosiče a do budoucna by to měly být i tak zvané blue-ray disky. Závod na jejich lisování by tu měl vzniknout jako jediný ve střední Evropě. Co to vlastně jsou blue-ray disky a kolik hudebních nosičů dokáže společnost vyrobit za rok, zjišťovala Lucie Zemanová...

Společnost GZ Digital Media vznikla na začátku 50. let minulého století, kdy v Loděnici vyrobili první gramofonovou desku. Od té doby si firma na českém i zahraničním trhu vybudovala skutečně silné postavení. Ročně tu totiž vyrobí kolem 100 milionů optických nosičů.

Podle obchodního ředitele firmy GZ Digital Media Michala Štěrby poptávka po vinylech mírně roste, a to hlavně v Americe. Větší zájem o gramofonové desky ale společnost zaznamenala i u nás s tím, že některé české kapely dokonce uvažují o tom, že vydají první vinyly.

Gramofonové desky se už ale delší dobu nevyrábí jen klasické černé kulaté, jak je všichni známe. Loděnická společnost je schopná vyrobit vinyly snad ve všech barvách a tvarech. Výjimkou už nejsou ani desky, které mají podobu fotografie.

Společnost ale neusíná na vavřínech. Do nového závodu na lisování tak zvaných blue-ray disků se rozhodla investovat přes čtvrt miliardy korun. V Loděnici tak vznikne první závod ve střední Evropě, který se bude zabývat lisováním těchto nosičů, a to už v roce 2011. Blue-ray disky přitom vypadají jako klasické DVD nosiče. Jen se na ně vejde buď více filmů nebo snímek v daleko kvalitnějším rozlišení.

Díky novému závodu vzniknou v Loděnici také nová pracovní místa. Už teď přitom společnost zaměstnává okolo 900 pracovníků a řada z nich je právě z berounského regionu, což tamní obce rozhodně vítají.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio