Lucie z Příbrami uplave 180 kilometrů. Chce pomoci ochrnutému Radkovi získat kolo pro vozíčkáře

18. červenec 2015

V loňském roce přeplavala dvacetiletá Lucie Leišová z Příbrami Gibraltarský průliv mezi Evropou a Afrikou. Příští týden v Českých Budějovicích skočí do Vltavy a po 180 kilometrech z ní vyleze v Praze. Charitativní plavbou chce získat přes sto tisíc korun a pomoct tak hendikepovanému Radkovi.

„Radek před pěti lety utrpěl úraz a ochrnul. A já jsem se rozhodla, že mu tímto výkonem pomůžu vydělat na handbike, což je takové kolo, poháněné rukama,“ vysvětluje plavkyně. Sbírka na handbike pro vozíčkáře Radka bude probíhat prostřednictvím Nadace Charty77/Konto Bariéry.

Na start plavby se Lucie postaví 23.července na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích a každý den plánuje zvládnout uplavat 18 kilometrů. „Když bude voda moc špinavá nebo moc studená, poplavu v neoprenu a nebo v normálních plavkách,“ dodává.

Na trase do Prahy ji ale čekají i velké přehradní hráze. „Ty budeme obcházet nebo objíždět. Sice jsme původně mysleli, že je budeme proplouvat, ale zjistili jsme, že to je naprosto nereálné. Jednak bych měla strach a také by bylo složité to vymyslet. Sice jsem četla nějakou knížku, že to někdo dokázal, ale já to rozhodně riskovat nebudu,“ ujistila plavkyně.

A za jak dlouho se dá uplavat plánovaná denní dávka 18 kilometrů? „ Po řece je to snazší, protože to je proud, to bych tipla tak za 4 hodiny, tedy asi 4 kilometry za hodinu, ale na Orlíku nebo na přehradách, kde je voda stojatá by to mohlo být tak 4,5 – 5 hodin,“ propočítává Lucie. Zároveň také zve případné zájemce, aby plavali alespoň část trasy s ní. „Jednotlivé úseky budou na mých internetových stránkách www.lucieleisova.cz, takže se může kdokoli kdekoli přidat,“ dodává Lucie Leišová.

autor: duch
Spustit audio