Mám ráda modrou závodní dráhu, přijde mi rychlejší, směje se atletka Lada Vondrová

21. leden 2024

Říká, že vždycky byla běhavá, ale ve fotbale jí to s míčem moc nešlo. Dnes má bronzovou medaili z atletického mistrovství světa ve smíšené štafetě v Budapešti a zlato ve stejné disciplíně z Evropských her. Časem pod 51 sekund se nominovala na olympiádu do Paříže. Hostem je Lada Vondrová, několikanásobná mistryně České republiky v běhu na 400 metrů. Před čtyřmi lety se na olympiádě v Tokiu dostala do semifinále, nominaci do Paříže už má jistou.

Lada Vondrová pochází ze Sedliště u Jimramova, narodila se v Novém Městě na Moravě, vystudovala pardubické sportovní gymnázium a pokračuje dálkově na sociální pedagogice v Hradci Králové. Letos v lednu by měla skládat státní zkoušky. Loňský rok pro ni byl, troufám si říct, nejúspěšnější v kariéře. Na stránkách olympijského týmu má jasné motto: „Holka, to doběhneš.“

Je možné, abyste na tréninku zaběhla třeba lepší čas? A je váš trenér schopný ten čas změřit se stejnou přesností, jako se měří na mistrovství světa?

Ručně na stopky to určitě možné není, ale v dnešní době už je spousta vychytávek jako časomíry, které jsou v podstatě už jenom buňky, které si může člověk vozit všude s sebou. Takže už se to dá změřit přesně i na tréninku. Ty časy se odvíjí ale od podmínek. Je možné v tréninku zaběhnout lepší čas a v závodě to nepředvést.

Lada Vondrová natáčí Zálety s Alenou Zárybnickou

Co by byl úspěch na olympiádě?

Já doufám, že se tam probojujeme i se štafetou a zopakujeme třeba úspěch z Budapešti nebo alespoň finále. Já osobně uvidím, co přinese tato sezóna, ale ráda bych byla v semifinále.

Vy jste hrála fotbal. Co z fotbalového tréninku se dá použít v atletice?

Já myslím, že z toho základu čerpám dodnes. Opravdu jsem byla běhavá. Měla jsem základ z fotbalu super, ta koordinace pohybu a šikovnost z fotbalu není k zahození.

Jaká zásadní změna přišla se změnou trenéra?

Nejsou tam tolik ty objemy a periodizace. Začala jsem se znova učit běhat technicky, víc nad během přemýšlet. Dostalo to nový rozměr. Dřív jsem opravdu běhala, že jsem přišla, odběhala úseky, které jsem měla napsané a šla jsem domů. Teď to máme rozdělené co, kdy, jak. Je to úplně něco jiného.

Myslím, že rekord Jarmily Kratochvílové letos padne.

Když se vrátíme do Budapešti, jaká pro vás byla noc před závodem?

Já už jsem se naučila zajet si takový svůj stereotyp, kdy dělám všechno stejně, jdu brzy spát, uvařím si heřmánkový čaj na spaní, pustím si pohádky a spím. Tím, že jsme neměli úplně medailové ambice, samozřejmě jsme chtěli uspět, ale nebyl tam úplně tak velký tlak, jsme nebyli tolik nervózní, že bych nespala.

Štafeta ve složení Patrik Šorm, Tereza Petržilková, Lada Vondrová, Matěj Krsek zjišťuje, že na MS v Budapešti získává bronz

Čím si vysvětlujete, že rekord Jarmily Kratochvílové zůstal dlouho nepřekonán? Povrchy se zrychlují, běháte v lepší obuvi.

Myslím si, že se trochu vytratila dřina z toho. Oni neměli tolik dostupných pomůcek k výkonu, tak to jeli na čistou dřinu a bylo to vidět. Myslím, že teď už se to tolik nedělá a jede na fyziku, biomechaniku a tak. Občas lidi zapomínají na to, že dřina je někdy potřeba. Myslím si, že ten rekord v letošní sezóně padne.

Jak vypadá ideální stadion, na kterém byste chtěla závodit?

Určitě by byl uzavřený, aby se tam vítr nemohl točit. Aby tam bylo co nejrychlejší  mondo. Mám ráda, když je to velký stadion, který má velké ochozy, kdy tam může být plno diváků, protože pak je super, když člověk slyší ty diváky v cílové rovince. Je to alfa omega, když člověk slyší diváky, tak je to krásné. Mám ráda, když je ta dráha modrá, přijde mi, že je rychlejší.

Poslední otázka od umělé inteligence: Jaký je váš recept na to, abyste se udržela na vrcholu? Jak zvládáte stres a tlak, který logicky s každým dalším úspěchem přichází?

Určitě je to zdraví, čím dál tím víc psychická pohoda doma a mluvit víc o věcech a nedržet to v sobě. Dřív jsem o tom tolik nemluvila, o tom, co mě na těch závodech štvalo nebo co jsem si nesla z toho závodu s sebou. Jak teď trénuju s přítelem, tak ten to ze mě doluje. Musím říct, že když to ze sebe shodím a vymluvím se z toho všeho, tak ta psychická pohoda je hned lepší. To je velký klíč k úspěchu.

Jaké měla a má Lada Vondrová sportovní vzory? Jaké je uspořádání ve štafetě, proč běží muži první? A používá se i při běhu videozáznam a rozebírají se výkony?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.