Medvědi ušatí hlásí jaro. V ZOO Chleby se po několika měsících zimního spánku probudila medvědí rodinka

14. březen 2024 15:00

Trojice medvědů ušatých v ZOO Chleby, samice Angara, samec Balu a jejich dcera Míša, se k zimnímu odpočinku uložila na sklonku října. Postupně se medvědi začali probouzet na přelomu února a března. Teď už je chovatelé pouští i do výběhu. Medvědy ušaté chová ZOO Chleby již od roku 2018 a proběhlo tu jejich už šesté nocování.

„Medvědi v našem zeměpisném pásmu hibernují. Takže ti naši spali skoro čtvrtinu roku a teď se probudili. Máme z toho radost,“ říká ředitel zoo René Franěk. „Je to tak, jak to má být, protože se nevyčerpají a odpočinou si jako v přírodě. Povedlo se nám totiž nastolit podobné podmínky,“ doplňuje šéf zoo.

Ne všichni medvědi ušatí ve volné přírodě potřebují zimovat: medvědi z teplých oblastí mají přísun potravy během celého roku a zimní odpočinek tak nepotřebují, naopak pro medvědy z chladných horských oblastí je to nutnost pro překlenutí nejdrsnějšího období roku.

Příprava na medvědí zimní spánek je náročná

Medvědi po zimním odpočinku potřebují klid na jarní „rozjezd“ - samec Balu

Příprava na zimní odpočinek medvědů vyžaduje od chovatelů vytvoření podmínek blízkých přirozenému rytmu přírody, což zahrnuje zásadní úpravy v medvědím jídelníčku. Během léta si medvědi pochutnávají na zelenině, ovoci, trávě, listech, semenech a doplňkově dostávají mléčné výrobky, menší množství masa a oblíbené králičí kůže. Bohatá letní strava umožní tvorbu dostatečných tukových zásob. S příchodem podzimu chovatelé krmnou dávku postupně snižují a jakmile jsou medvědi připraveni na spánek, přestanou je krmit úplně.

Medvědí spánek je tzv. nepravý. Medvědi do brlohu uléhají běžně v listopadu a budí se v březnu. Když se oteplí, vylézají ven i dříve, v případě ochlazení mohou zase pokračovat ve spánku.

Velké přípravy se týkají také prostoru, kde medvědi zimu přečkají. V přírodě si hledají vhodné úkryty zajišťující bezpečí i ochranu před počasím. V zoo jsou brlohy vytvořené uměle, jedná se o velké bedny umístěné v pavilonu. Letošní zimování bylo pro chovatele velkou výzvou, protože chystali společný brloh pro Angaru a Míšu, která už téměř dosahuje velikosti dospělé medvědice.

Míša ve věku 20 měsíců (vlevo, podzim 2023) již velikostí dohání své rodiče

„Museli jsme postavit bednu přiměřeně velkou, aby se do ní pohodlně vešly obě medvědice, nemohly ji zničit nebo přesunout a zároveň my s ní mohli manipulovat. Nakonec byla tak bytelná, že jsme s ní ani v pěti lidech nepohnuli, ale medvědicím se zamlouvala,“ přiblížuje jednu z těžkostí zimování Jaroslav Dufek ze ZOO Chleby.

Míša už brzy odejde

Medvědí rodinka ale nespala celá společně, jak vysvětluje Franěk. „Míša spala s mámou a tatínek Balu byl zvlášť. Míša dorostla, je to velká holka, a tak brzy odejde do zoologické zahrady Görlitz v Německu.“

Angara a Míša, duben 2022, první objevování světa po opuštění brlohu

Po kvalitním zimním spánku chodí už všichni tři medvědi postupně do výběhů. „Dělají radost návštěvníkům, protože mají ty svý vykutálený hry a jsou nesmírně akční. Ovládají celý prostor výběhu, kde mají spoustu houpaček a konstrukcí,“ zve do zoo ředitel.

A na jaké novinky se mohou návštěvníci ZOO Chleby letos těšit? Nejen to si můžete poslechnout v záznamu rozhovru s René Fraňkem.

autor: JMys
Spustit audio