Megalitický kamenný kruh u Horní Bělé není jen zajímavým místem na pohled. Má pomáhat i krajině

8. březen 2024

U obce Horní Bělá na severním Plzeňsku se nachází magický kamenný kruh a také zajímavá kamenná spirála. Menhiry, tedy kamenné bloky svisle zasazené do země, a opodál stojící pískovcové desky s tajuplnými znaky lákají turisty ze širokého okolí. Přitom nejde o útvary zajímavé pouze na pohled, mají i hlubší význam.

Kamenný kruh byl v krajině u Horní Bělé vztyčen v roce 2018. „Jde o jeden z největších kamenných kruhů u nás a vznikl na prosbu místních zemědělců. Současná civilizace ničí krajinu, její energetické toky. Čili tam, kde se staví silnice, dálnice nebo železniční koridory, se energie krajiny přeřízne a je potřeba to opravit,“ vysvětluje vedoucí druidů v České republice Zbyněk Aladin Kostrhun.

Menhiry tak neslouží jen k obdivu, ale měly by krajině skutečně pomáhat. „Z našich předchozích staveb je známo, že zlepšují úrodnost krajiny. Kamenné kruhy a menhiry existují už odedávna, stávaly po celé Evropě. Aktivovaly zemské proudy a krajině se díky nim víc dařilo,“ dodává druid.

Člověk se tu cítí jako doma

To, že se místo stalo oblíbeným cílem turistů, je spíše bonusem. „Všechny kruhy na Plzeňsku, kterých je zhruba 16, lákají ve velkém turisty. Spoustu lidí to baví. Ono to v nás vyvolává jakési vzpomínky. Nakonec je tady keltský svět, zvláště pak Plzeňsko a západ Čech obecně, který byl hojně osídlen Kelty. Něco z toho v nás rezonuje a cítíme se dobře, jako doma. Kameny k nám patří,“ přibližuje Zbyněk Aladin Kostrhun.

Megalitický kamenný kruh u Horní Bělé je oblíbeným cílem turistů, ale má pomáhat i krajině

V kamenném kruhu stojí kolem dokola 21 kamenů, další je přímo uprostřed a ještě před kruhem se tyčí další. Celkem tu tak najdete 23 kamenů. Vysoké jsou dva až dva a půl metru a váží šest až deset tun. Byly speciálně vybrané od kláštera v Teplé, protože kdysi se z kamenů z tohoto lomu stavěla většina dodnes nejsilnějších a nejznámějších klášterů a kostelů u nás.

A co má člověk při vstupu do kamenného kruhu čekat? „Zaprvé pocit krásy nebo zajímavosti, osvěžení v krajině. A druhý pocit? Já říkám, že bez očekávání je to nejlepší, když nevíte, do čeho jdete. Nemusí přijít vůbec nic, anebo se tady budete cítit dobře,“ popisuje s úsměvem Zbyněk Aladin.

Do kamenů jsou vytesány tzv. kosmogramy. Kamenná spirála i kosmogramy jsou dílem Marka Pogačnika

Kameny zdobené kosmogramy

Naproti přes silnici od kamenného kruhu stojí kaplička a vedle ní další zajímavý útvar. Kamenná spirála. Jde o jakousi vlnu tvořenou pískovcovými bloky, která při pohledu shora vypadá jako písmeno „S“. Bloků bylo použito i v tomto případě 21.

Každý kvádr je doplněný kosmogramem, což je vyrytý obrazec na hladké straně kamene. Podle geomatů, tedy lidí zabývajících se magickou silou kamenů, jsou tyto znaky prostředkem komunikace mezi Zemí a člověkem. Autorem rytin na téma rostlin je slovinský umělec Marko Pogačnik. Na tvorbě spirály se podílela mezinárodní umělecká skupina z Čech, Rakouska, Německa, Slovinska a USA, právě pod vedením slovinského umělce, který mimo jiné zastává funkci velvyslance UNESCO.

Spustit audio