Městské divadlo v Kladně zůstane zavřené ještě řadu měsíců

18. duben 2014

Když po dlouhých odkladech začala před rokem a půl rekonstrukce Městského divadla v Kladně, vypadalo to, že letos v dubnu budou herci otvírat. Místo toho sto let stará stavba připomíná staveniště. A město otevření opět odkládá. Stavební firma, která měla opravu na starosti, totiž dlouhodobě neplnila plán prací.

V těchto dnech se původně mělo divadlo už chlubit krásně zrekonstruovanou budovou, novými interiéry a také zbrusu novou přístavbou, v níž měla být kavárna. Proto se město po dlouhém vyjednávání se stavební firmou rozhodlo od smlouvy odstoupit a začne hledat firmu novou.

To může trvat ještě dlouho. Po výběrovém řízení, které potrvá několik měsíců, se může ještě nějaká firma odvolat. I z toho důvodu už primátor Kladna za ODS Dan Jiránek nechce říkat nějaké přesnější termíny.

„Bude to minimálně o tři čtvrtě roku posunuto. Protože i když teď půjde všechno hladce a krásně to vysoutěžíme a podobně, pořád tam jsou stavební práce na přístavbě, které se nedají dělat v zimních měsících,“ říká.

„V zimě, která byla teď, to dělat šlo, ale v normální zimě se to dělat nedá. Teď nejsme schopni odhadnout, jestli to bude dokončeno někdy v zimě, nebo až na jaře,“ doplňuje.

Odklad otevření divadla se dotkne především herců a jejich plánů. V dubnu měli zahájit provoz slavnostní premiérou hry Děti Olympu a na tu má divadlo už zakoupená autorská práva.

Inscenaci musí herci odehrát ještě letos, takže už teď ředitelka Blanka Bendlová objíždí různé sály a místa v Kladně, kde by se tato velká hra dala hrát. Ve hře byla dokonce i řetízková šatna ve skanzenu v Mayrovce.

Ředitelka také upozorňuje na to, že firma nechala budovu divadla v rozestavěném stavu. „Budova je ubouraná, jsou tam vybourané obrovské díry, prší do nich. A skutečně hrozí zřícení zdí. To znamená, že budova je v havarijním stavu,“ tvrdí.

„Ta firma zkrátka nekoná, protože už neměla ani na beton. A nikdo nic nedělal. A jak to tak poslouchám, během měsíců, tak skutečně hrozí, že budova spadne,“ dodává.

Blanka Bendlová si na celý proces opravy stěžuje po celou dobu rekonstrukce a s vedením města o situaci stále jedná. Magistrát plánuje odkrytou budovu zajistit co nejdříve. Firma, která měla divadlo opravit, s novináři nekomunikuje.

autor: duch
Spustit audio