Ministerstvo zruší od července asi třetinu finančních úřadů. Ve Středočeském kraji to bude šest pracovišť

11. duben 2023 13:00

Ministerstvo financí od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Ve středních Čechách by se měla zrušit pracoviště v Českém Brodě, Dobříši, Mnichově Hradišti, Neratovicích, Sedlčanech a ve Voticích. Místo zrušených úřadů nabídne lidem Finanční správa zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí.

Nejvíc pracovišť finančních úřadů bude zrušeno v Jihočeském kraji, dotkne se to deseti lokalit. Devět územních pracovišť zruší finanční správa v Královéhradeckém kraji, po osmi v Plzeňském kraji a na Vysočině, ve Středočeském kraji šest. Odborní pracovníci rušených úřadů se mají přesunout do jiných lokalit.

Jedním ze středočeských měst, kde by pracoviště finanční správy mělo zrušeno jsou také Votice. Podle místostarosty Votic a poslance za TOP 09 Jiřího Slavíka bude důležité, aby finanční správa dodržela slib, že v době podávání daňových přiznání bude vysílat do měst své úředníky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že krok přispěje k větší efektivitě finanční správy. Stát podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun. Dostupnost a kvalita služeb finančních úřadů podle Stanjury zůstane zachována.

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci finanční správy. Letos pokračujeme snížením územních pracovišť finančních úřadů,“ uvedl ministr.

„Dalším smyslem redukce územních pracovišť je zkvalitnění služeb finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení našich stěžejních činností,“ dodala generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Finanční správa chce posilovat roli elektronické komunikace s veřejností. V době podávání přiznání k dani z příjmu a k dani z nemovitých věcí také nabídne lidem více výjezdů do obcí, v nichž pracoviště finančních úřadů nejsou. V případě zájmu poskytne finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio