Ministr dopravy Pavel Dobeš slíbil Slanému 47 milionů na obchvat

14. listopad 2011

Ministr dopravy Pavel Dobeš slíbil 47 milionů na severní obchvat města Slaného.

Ten je potřeba kvůli přetížení silnice I/16, která vede přes Slaný do Mělníka. Kamiony a nákladní auta způsobují ve Slaném časté dopravní zácpy, obtěžují obyvatele města i dalších obcí hlukem, zplodinami a v neposlední řadě nadměrná doprava ničí i silnice.

0:00
/
0:00

Ministerstvo dopravy původně stavbu obchvatu Slaného odložilo kvůli nedostatku financí. Starostové obcí, přes které kamiony jezdí, se ale nenechali odbýt. Patří mezi ně i starostka Velvar Jitka Linhartová. "Pokud vám jede deset tisíc vozidel denně kolem oken ve vzdálenosti 1,5 metru, dovedete si to představit ... A to se týká naší místní části Ješín, obce Žižice a týká se to i města Slaný."

To potvrzuje starosta Slaného Ivo Rubík: "Ten nárůst dopravy překonal veškerá očekávání v předchozích předpokladech, které si státní orgány vedly."

Severní obchvat města se totiž připravuje přes deset let. Teď už se konečně začalo blýskat na lepší časy, ministr dopravy Pavel Dobeš totiž přijel do Slaného s tím, že ministerstvo našlo 47 milionů korun na poslední výkupy pozemků a na dokončení projektové dokumentace. "Tato stavba v průběhu příštího roku, když se vše podaří vykoupit a připravit, bude zařazena a v tu chvíli dostane přednost před ostatními stavbami."

Starostka Velvar Jitka Linhartová tuto zprávu přivítala. "Pokud by se ty finanční prostředky nepodařilo sehnat, nemohlo by být požádáno o stavební povolení a celá ta desetiletá příprava by přišla vniveč. Nejen ten čas, ale desítky milionů korun, které příprava stála. Takže pro nás je to velmi pozitivní zpráva."

To samé říká i starosta Vítova Vratislav Rubeš. "Úplně se bojím přijít s touto informací před občany Vítova, protože ti se asi radostí zblázní, když se dozvědí, že by mohl být obchvat. Ale zároveň mě mrzí, že v seznamu lidí, kteří nechtějí prodat pozemky, je i občan Vítova, se kterým si teď sedneme a trochu si popovídáme, protože to není ten úplně správný přístup."

Na výkup pozemků v každém případě už peníze jsou, nejisté je to ale s financováním samotné stavby, proto si její začátek ministr zatím netroufal odhadnout. Starosta Slaného Ivo Rubík ale určitý odhad nastínil. "V ideálním optimistickém případě by koncem roku 2012 mohla být zahájena stavba."

První auto by se od zahájení stavby po obchvatu mohlo projet za dva a půl roku, tedy v roce 2015.

autor: Jana Káninská
Spustit audio