Ministr zdravotnictví představil tzv. semafor s rizikem nákazy koronaviru pro Česko. Jak bude fungovat?

27. červenec 2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) představil systém takzvaného semaforu pro Česko. Bude mít čtyři stupně a rozlišovat bude jednotlivé okresy. Nejnižší stupeň bude tam, kde nebude zaznamenán vůbec žádný případ nákazy. Zelený bude v okresech, kde bude evidováno jen několik málo nakažených. Oranžová je pro místa, kde se objevuje počínající komunitní šíření a červená v regionech, kde už se komunitní šíření projeví na plno.

„Stupně pohotovosti stanovují na základě definovaných úrovní přenosů nákazy potenciál a rozsah komunitního šíření na úrovni jednotlivých okresů. Jsou tu kraje, které jsou velké, a nebylo by tak objektivní hodnotit kraj jako celek. Stupně pohotovosti mají být navázána jednotlivá opatření důležitá k zamezení dalšího šíření nemoci covid-19,“ uvedl ministr Vojtěch.

Koronavirový semafor pro Českou republiku.

Ke každému stupni na semaforu se budou pojit nějaká rámcová opatření. Rámcová jsou podle ministra proto, že klíčovou roli mají stále epidemiologové a krajské hygienické stanice. Podle Vojtěcha je ale důležité, aby si mohli lidé udělat představu, co je v dané situaci čeká. První mapu zveřejní ministerstvo za týden.

Stupně pohotovosti v Česku

Mapa semaforu bude aktualizována jednou týdně. Při její tvorbě nebude klíčem pouze počet nakažených. „Není to jen o číslech nakažených, ale je nutné se dívat i mnohem více do hloubky. Informace jsou takové, že jsme schopni situaci analyzovat detailněji. Opatření jsou taková, jak je známe - povinnost nošení roušek ve vymezených prostorech, omezení veřejných akcí a podobně,“ řekl ministr Vojtěch.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio