Minizoo ve Vendryni najdete uprostřed beskydských kopců. Jejím symbolem je zachráněná velbloudice

7. září 2022

Marek Čech z Vendryně nedaleko Třince v Moravskoslezském kraji snil už jako malý o tom, že bude mít jednou vlastní zoologickou zahradu. Jeho dětský sen se v dospělosti vyplnil. Pozemky u svého rodinného domu proměnil v místo plné našich i exotických zvířat.

Lemuři, surikaty, dikobrazi i majestátný velbloud. Taková zvířata našla svůj domov na pozemku v rodinné zástavbě podhorské vesničky. Místní rodák Marek Čech začal jako malý kluk chovem morčat. Ale na rozdíl od jiných dětí tím neskončil. Celý život se pilně vzdělával. A když dospěl, našel si ženu se stejným zájem. Společně pak postupně přetvořili zahradu u domu na malou zoologickou zahradu.

Původní záměr, že budou chovat pár zvířat jen pro svoji potěchu a pro výukové potřeby škol a školek, vzal ale brzy za své. O Minizoo ve Vendryni si lidé řekli mezi sebou a dnes je oblíbeným výletním místem zejména rodin s dětmi.

Marek Čech měl od počátku jasno, že chce své zvířecí svěřence vychovávat tak, aby byli kontaktní, přátelští k návštěvníkům a dali se nakrmit. V případě nebezpečnějších zvířat samozřejmě pod dohledem zkušeného chovatele. Děti tak mohou klidně pobývat ve výběhu morčat či králíků a dávat jim předem připravené krmivo.

Většina zvířat je tady kontaktních a můžete si je pohladit a nakrmit

Velbloudí samice Perelka

Symbolem zdejší zoo je samice bílého velblouda. Zvíře, které před příchodem do Vendryně mělo pravděpodobně nejtěžší osud. Čechovi si ji přivezli z Polska, kde se o ni její majitel nestaral. Velbloudice byla v žalostném stavu a jen za pomoci dlouhodobé odborné péče se se ji podařilo postavit na nohy.

Každé zvíře tady má své jméno. Nejkurióznější asi dikobrazí páreček. Když je totiž Marek Čech jednou krmil, schytal od samce pořádnou bodlinu a vykřikl bolestí. Slyšel to jeho malý syn, který pronesl: Tata au! Od té doby se dikobrazi jmenují Tataau a Mamaau.

Chovatel Marek Čech se neustále vzdělává a chov jednotlivých zvířat konzultuje s odborníky

Vendryňská Minizoo je pro návštěvníky otevřena od pondělí do soboty. Protože je umístěna mezi zástavbu rodinných domů, zůstává v neděli zavřená, aby návštěvníci nerušili klid místních obyvatel.

Spustit audio