Mladík Macháč prošel do hlavní soutěže Roland Garros

25. září 2020

Tenista Tomáš Macháč postoupil do hlavní soutěže antukového Roland Garros a čeká ho premiéra na grandslamovém turnaji. Devatenáctiletý berounský rodák dnes porazil ve finále kvalifikace v Paříži Portugalce Frederica Ferreiru ve dvou setech 7:6 a 6:4.

Macháč rozhodl první set s Ferreirou v tie-breaku, v kterém využil třetí setbol. Ve druhé sadě šel díky čisté hře do brejku na 5:4. Nenechal se rozhodit pauzou kvůli dešti a utkání dopodával. Sadu i zápas uzavřel při třetím mečbolu.

Tomáš Macháč

"Prožívám neskutečný nadšení, ani to nedokážu pořádně popsat," řekl Macháč novinářům s rouškou na ústech ve video konferenci z Paříže. "Jel jsem to sem zkusit, makal každý míč, zápas a nechal jsem tady úplně všechno," uvedl svěřenec Daniela Vacka.

Macháč v prvním setu utkání s Ferreirou ztrácel a soupeř podával za stavu 6:5 na výhru, ale český tenista odvrátil setbol a vyrovnal na 6:6. "Skvěle jsem to zvládl," oddechl si Macháč. Úvodní sadu získal v tie-breaku, v kterém využil třetí setbol.

Ve druhé sadě šel díky čisté hře do brejku na 5:4. Nenechal se rozhodit pauzou kvůli dešti za stavu 5:4 a 30:30 a utkání dopodával. Sadu i zápas uzavřel při třetím mečbolu."Přerušení bylo nepříjemné. Dohrál jsme to srdcem," řekl.

Devatenáctiletý tenista s pomocí rad trojnásobného grandslamového vítěze ve čtyřhře Daniela Vacka dnes naznačil své možnosti a prošel z kvalifikace do hlavní soutěže Roland Garros.

"Cílem je dostat se do stovky (žebříčku), takže jsem už musel něco předvést," řekl 252. hráč světa Macháč novinářům po třech vyhraných zápasech kvalifikace bez ztráty setu.

"Dokázal jsem si, že bych nahoru mohl jít. Tohle je pro mě ukázka, že naše práce je skvělá a že může být ještě mnohem lepší," uvedl berounský rodák.

O účast v hlavní soutěži bude hrát ještě Tereza Martincová, která se utká s někdejší světovou pětkou a finalistkou Roland Garros 2012 Sarou Erraniovou z Itálie.

Spustit audio