Muzeum v Ivančicích připomíná hrdinné československé letce RAF. Nese jméno generála Emila Bočka

13. leden 2024

Bundy, prapory, odznaky, osobní předměty pilotů i původní části letadel představuje unikátní sbírka Muzea RAF generála Emila Bočka v Ivančicích na Brněnsku na jižní Moravě. Otevřené je denně a vstup je zdarma. Návštěvníci se seznámí s významnými československými letci a také s nezastupitelnou úlohou žen, či amerických letců, kteří se zúčastnili bojových operací v rámci Bitvy o Británii.

Za vznikem muzea stojí kurátor a jeho ředitel Jan Dašovský, který se o letectví zajímal už od mládí. Jeho sběratelská vášeň položila základy unikátní sbírce osobních předmětů leteckých veteránů, ale také výstroje a součástí letadel, které se účastnily Bitvy o Británii. Jeho další snahou bylo vytvořit místo, kam by se lidé rádi vraceli a kde by se mohli setkávat. Díky dlouholetému přátelství se slovenskými vinaři Braňo Fischerem a Petrem Rajnícem vznikl stylový klub či pub RAF, kde své sbírkové předměty vystavil.

Když klub poprvé navštívil český válečný veterán, armádní generál Emil Boček, byl sbírkou i koncepcí naprosto okouzlen. „To není klub, to je muzeum!“ prohlásil prý tehdy. A tak se s Janem Dašovským dohodli, že ivančická expozice ponese právě jeho jméno.

Muzeum ale připomíná i další československé letce, kteří bojovali v řadách RAF, stejně jako bojovníky britské či americké. Část expozice je věnovaná také ženám v královském letectvu, jejichž nasazení bylo nezastupitelné.

Originální hlavice kniplu Spitfiru Mk I., který se účastnil Bitvy o Británii

Originální exponáty

Návštěvníci si mohou prohlédnout původní uniformy, osobní věci pilotů či části letadel. K vidění je například hlava kniplu ze Spitfiru, palubní přístroje, letecké fotoaparáty, části komunikačních zařízení a mnoho dalšího.

Jedním z unikátů sbírky je originální pilotní bunda slavné černošské skvadrony, která létala už nikoli na Spitfirech, ale na Mustanzích B-51 a významně pomáhala britskému letectvu v jeho operacích. Dalším raritním exponátem je originální československý prapor, který skutečně za války sloužil s 68. noční stíhací perutí.

Sbírka pilotních brýlí

Část výstavy je věnována také odznakům a vyznamenáním. Prostoru dominuje maketa Spitfiru, jehož křídlo je zároveň jídelním stolem. Muzeum RAF generála Emila Bočka se totiž nachází v prostorách stylové restaurace. Otevřeno je denně od 11 hodin. Vstup je zdarma.

Spustit audio