Muzeum vysídlených obcí Novohradska v obci Kamenná připomíná nelehký život lidí v pohraničí

2. říjen 2018
Česko – země neznámá

Když se řekne „vysídlení pohraničí", napadne každého především odsun po roce 1945. Jenomže těch odsunů bylo v naší historii víc. Ať už odsun předválečný, který si připomínáme v souvislosti s událostmi roku 1938, nebo nejistota obyvatel při vyměřování hranic naší nové republiky v letech 1918 až 1920. Anebo vznik hraničního pásma a Železné opony v padesátých letech. Všechny tyto události dokládají, že život v pohraničí neměli lidé nikdy lehký.

A proto v dubnu roku 2015 otevřeli členové společnosti Novohradská renesance v jihočeské obci jménem Kamenná Muzeum vysídlených obcí Novohradska. A rozhodli se zmapovat ještě o něco málo víc než posledních sto let.

„Expozice muzea návštěvníky seznamuje s historií osidlování Novohradska a s proměnami krajiny souvisejícími s vysídlením obyvatel v různých obdobích," říká autor a spoluautor některých expozic Josef Šupler mladší. „Před několika lety mě oslovil investor, který tento, původně polorozpadlý statek koupil. Chtěl ho opravit a dát mu nějakou smysluplnou náplň," dodává Josef Šupler na vysvětlenou, jak se k práci na vzniku muzea dostal.

Muzeum zabírá takřka polovinu rozlehlého statku, přesně 490 metrů čtverečních, a vede návštěvníky do dvou podlaží. V nich postupně ukazuje základní údaje důležité pro pochopení historického vývoje regionu, například to, kdy a proč se na tomto území vzali německy mluvící obyvatelé. Chronologicky pak představuje různé důvody odchodu obyvatel do jiných krajů a zemí.

„Přehledně shrnutá fakta týkající se politického pozadí i praktického provedení odsunu Němců z Novohradska například ukazují, kolik lidí bylo odsunuto nebo co si museli vzít s sebou. A návštěvník pak může porovnat situaci Čechů vystěhovaných v roce 1938 se situací Němců po roce 1945," dodává Josef Šupler.

Samostatnou kapitolou je i Železná opona věnovaná vzniku hraničního a zakázaného pásma, technickým opatřením k „ochraně hranic“ i příběhům uprchlíků.

http://www.vysidlene-obce.cz/

Spustit audio