Na Den s TGM přijely do Lán desítky lidí. Návštěvníci se ale museli obejít bez tradiční ochutnávky oblíbených jídel T.G.Masaryka

6. březen 2022 14:30

Četníky i legionáře v dobových uniformách mohli v neděli potkat návštěvníci Muzea TGM v Lánech. Připomínají si tam 172. výročí narození prvního československého prezidenta, které připadá na pondělí 8. března. Expozice muzea si prohlédly desítky lidí.

Program v muzeu začal už dopoledne. Návštěvníci si mohli prohlédnout například stálou expozici věnovanou prvnímu československému prezidentovi, mohli si i popovídat s četníky v dobových uniformách. Po poledni pak venku před muzeem u jezdecké sochy T. G. Masaryka proběhla pietní akce k uctění památky prvního československého prezidenta. Zástupci muzea, Masarykovy společnosti a Klubu českých turistů k soše položili věnce a vystoupil i pěvecký sbor. Zazněla například píseň Ach synku, synku.

Letos bez ochutnávky oblíbených jídel TGM

Bývalo tradicí, že lidé mohli při oslavách výročí narození TGM ochutnat i jeho oblíbená jídla. Při předchozích ročnících to byly například švestkové knedlíky, halušky s bryndzou nebo třeba bramborová polévka. Letos ale podle ředitelky muzea Magdaleny Elznicové Mikeskové nebylo dlouho jasné, jak se bude vyvíjet situace s koronavirem a muzeum proto ochutnávku nepřipravilo. Zájemci o oblíbená jídla TGM si ale mohou recepty přečíst na internetových stránkách muzea. Takže kdo by chtěl, může si je připravit sám doma.  

Z nové výstavy "Jezdíš jako Chiron" v muzeu v Lánech

Nová výstava o historii Masarykova okruhu

Lánské muzeum v neděli také slavnostně otevřelo novou výstavu. Jmenuje se „Jezdíš jako Chiron“ a je věnovaná automobilovým závodům na Masarykově okruhu v letech 1930 až 1949. Jsou tam například informační panely s informacemi o výstavbě Masarykova okruhu nebo o ženách, které v té době závodily. Ve vitrínách si pak návštěvníci mohou prohlédnout dobové nářadí, kanystry, závodnické kukly a rukavice nebo pohár pro vítěze Masarykova okruhu z roku 1937. Nechybí ani dobové plakáty. A pro děti je v muzeu i takový „fotokoutek“, kde se mohou vyfotit u modré bugattky. Výstava bude otevřená až do konce srpna.

autoři: Markéta Šulejová , Von
Spustit audio