Na Dvořákově stezce mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí můžete rybařit nebo lézt po skalách

7. září 2018
Česko – země neznámá

Ze středočeských Kralup nad Vltavou se do nedaleké Nelahozevsi můžete podél řeky Vltavy projít po stezce, která zcela oprávněně získala název „Dvořákova“. Končí totiž přímo u zámku, v jehož blízkosti stojí rodný dům slavného skladatele Antonína Dvořáka. Cestou můžete rybařit, půjčit si lodičku nebo se projet výletní lodí. Především si ale užijete pohled na řeku, skály přírodní památky Hostibejk a dlouhou alej vzrostlých listnatých stromů.

Dvořákova stezka je dlouhá přibližně 2,5 kilometru a spojuje po levém břehu Vltavy město Kralupy nad Vltavou s Nelahozevsí. Svůj název získala díky rodišti Antonína Dvořáka, který přišel na svět 8. září 1841. Stezka lemuje levý břeh Vltavy a z mnoha míst je možné přehlédnout její celou délku od zámku v Nelahozevsi až k pěšímu mostu v Kralupech nad Vltavou. Dvořákova stezka je souběžná s červenou turistkou trasou a také s cyklostezkou z Prahy do Drážďan, takže na cestě můžete potkat i mnoho cyklistů.

Podél stezky roste bujná vegetace vodních rostlin a cesta nabízí i krásné výhledy na přírodní památku, skalnatý vrch Hostibejk. Skalní masivy pískovce provází stezku po celé trase a na několika místech je možné dostat se přímo ke skále. Najdete v ní horolezecké skoby, a pokud patříte mezi milovníky lezení po skalních stěnách, určitě využijete možnost podívat se na Vltavu i z výšky.

U všech míst s otevřeným přístupem ke skalám jsou umístěné lavičky, takže si jejich romantiku můžete vychutnat skutečně naplno. Po celé trase navíc potkáte mnoho rybářů, a jestliže vás vodní hladina láká, v Nelahozevsi si můžete dokonce vypůjčit lodičku.

Pokud se na stezku vydáte přímo z Kralup, přibližně po 500 metrech se kolem skal štěrková cesta zúží a změní charakter. Téměř celou stezku lemují ze strany od vody vzrostlé stromy. Díky nim se na procházku můžete vydat i ve velmi teplém a slunečním počasí, protože poskytují příjemně chladivý stín. Nejvíce je tady zastoupená lípa, najdete tu i mnoho javorů a kaštanů.

Na konci trasy, v Nelahozevsi, si můžete počkat na výletní loď a dopřát si plavbu po řece až k soutoku Labe s Vltavou nebo opačným směrem až do pražské Troji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.