Na gotickou věž Práchovnu v Kolíně je možné vystoupat kdykoli a dopřát si soukromou vyhlídku

5. prosinec 2023

V 15. a 16. století se z věže Práchovny dívali zbrojnoši, aby chránili středočeské královské město Kolín. Hranolová gotická věž byla součástí městského opevnění, navíc byl z tohoto místa jedinečný výhled na řeku Labe a bylo tak možné kontrolovat i plavbu po řece. Dnes je Práchovna především vyhledávaným romantickým místem s krásnou vyhlídkou.

Kolín se pyšní několika významnými historickými památkami. Své specifické místo mezi nimi má kamenná věž zvaná Práchovna. Postavena byla v 15. století na břehu řeky Labe jako předsunuté opevnění městských hradeb a sloužila jako strážní věž. Později v ní bylo skladiště střelného prachu, z čehož byl odvozen její dnešní název.

V průběhu 19. století věž ztratila střechu a postupně chátrala. Tubusem věže tak bylo možné pozorovat oblohu. To je možné i dnes, ovšem díky důmyslnému skleněnému střešnímu poklopu, který při cestě nahoru vyvolává dojem světla na konci tunelu.

Dnes Práchovnu najdete v samotném centru Kolína. Po rekonstrukci v roce 2006 byla zpřístupněna veřejnosti jako rozhledna. Nový je celý její interiér. Dřevěné schodiště a rovná skleněná střecha, která je při pohledu zdola dokonale schovaná, při příchodu k věži není vůbec vidět. A právě kombinace historických obvodových zdí věže a dřevěný moderní interiér vytváří pozoruhodnou památku.

Nové dřevěné schodiště vyplňuje celý tubus věže a je velmi bezpečné

Nahoru na vyhlídku vede 77 schodů. Nově se na Práchovnu můžete vydat po celý rok. Vstup je totiž zabezpečen mříží, která se po vhození dvacetikorunové mince otevře. A pak už nic nebrání klidné soukromé prohlídce. Bezpečnost cestou na vyhlídkovou plošinu zajišťují čidla, která postupně osvětlují dřevěné schody. Vydat se sem tak můžete i v pozdním odpoledni a obdivovat jedinečný pohled na osvětlené historické centrum města.

Výhled z věže je opravdu krásný. Působivý je především pohled na chrám sv. Bartoloměje a řeku Labe, která Práchovnu doslova obtéká. Kolín se nachází ve východní části Středočeského kraje, a tak je z této originální rozhledny zajímavý pohled i na okolní rovinatou krajinu, kterou při jasném počasí lemují vrcholky Železných hor. Při dobré viditelnosti je možné dohlédnout až do Krkonoš.

Z Práchovny je krásný výhled na Labe
Spustit audio