Na letošní Noci literatury nechyběly ani ukázky romských autorů

29. září 2023

Noc literatury si během sedmnácti let své existence vydobyla pevné místo v českém kulturním kalendáři. Současná literatura evropských spisovatelů, která každoročně zaznívá na netradičních místech v podání známých hereckých osobností láká tisíce lidí. A romská literatura nemohla chybět. V podání herce Petra Stacha zazněla ukázka Dva elektrikáři z knihy Čhávata z manéže od Gary G. Steela, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství Kher.

Čtěte také

„Autor Garry G. Steel čerpal z desítek příběhů, které slýchal jako malé dítě, které vyrůstalo právě u romského cirkusu. Ty historky často sahaly do doby ještě před jeho narozením, ale šlo o poklady rodového vyprávění. Vystavěl svou knihu kolem existence kočovného romského cirkusu, který ve 30. letech brázdil Ameriku.” 

„Paradoxem onoho romského cirkusu bylo, že zatímco velká část americké populace byla tvrdě zasažena hospodářskou krizí a zrodil se tam fenomén hoboes, potulných námezních dělníků, kteří projížděli celé státy a hledali práci, tak na rozdíl od nich si cirkus vedl relativně stabilně. Nevydělával horentní sumy, ale jak byli lidé zoufalí a potřebovali si vydechnout v zápase o každodenní existenci, tak velice vítali zábavu a rozptýlení, které potulný cirkus přinášel,” říká o knize redaktorka nakladatelství romské literatury a překladatelka knihy Garry G. Steela Čhávata z manéže Karolína Ryvolová. 

Přestože se zásoby tenčí, fanoušci překladové literární tvorby si nemusí zoufat, protože zanedlouho vyjde první dotisk knihy:

„Nejenže je čeká dotisk, ale knihu si také vybral Český rozhlas 2 pro čtení na pokračování. Začíná 4. října a jednotlivé epizody bude číst Miroslav Táborský.”

Herec Petr Stach během Noci literatury 2023

Knihu v plně obsazeném prostoru Dance Café četl herec Petr Stach:

„Překvapilo mě, jak je to čtivé, zajímavé a odsejpá to. Takže se mi to čte moc dobře.”

Z romštiny, která se v knize občas objeví, vůbec neměl obavy:

„Nijak jsem se na to nepřipravoval. Paní překladatelka a romistka mi řekla, jak bych to měl říct a pochválila mě, že to říkám správně.”

Cirkus a jeho prostředí jej fascinovalo od dětství:

„Když jsem byl mladej, tak bych určitě s tím cirkusem strašně rád jel. Teď už mě bude padesát, mám rád své pohodlí, takže teď už si o tom radši budu jenom číst.” 

Knihu Garry G. Steela, která vyšla v roce 2022, si odnesla jedna z posluchaček, kterou zaujala ukázka v podání Petra Stacha:

„On mě zaujal, i bez toho bych si to ale ráda přečetla. Já jsem z Bratislavy, ale nyní žiju v Praze. Na své cestě jsem se často setkávala s romskou komunitou. Až tuhle knížku přečtu, chci ji darovat nebo půjčit mé kamarádce, Romce která je umělkyně a dělá krásný věci.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.