Na návsi v Kněževsi u Rakovníka rostou hřiby

2. červen 2009

Na návsi nenápadné obce Kněževes u Rakovníka mají opravdový poklad. Už poněkolikáté tu vyrostly hřiby kavkazské a koloděje, které místní střeží doslova jako oko v hlavě. Na zázrak přírody se byla podívat i naše redaktorka Lucie Zemanová...

Houby, které najdete v Kněževsi, se nesbírají. Jsou tu pro radost místním obyvatelům i návštěvníkům obce. Jde totiž o skutečnou raritu. Hřiby tu vyrostly hned na 44 místech, které pravidelně kontroluje Vladimír Bazika, který o sobě s úsměvem prohlašuje, že je mykolog - amatér. Čtyřicet let totiž pracoval ve výzkumu naftových motorů v ČKD.

Vladimír Bazika opatřil každou houbu nápisem, který žádá občany i návštěvníky Kněževsi, aby hřiby nesbírali. To se především místním zpočátku vůbec nelíbilo. Teď, kdy se obec houbami proslavila, si je ale dovolí vzít jen málokdo. I když před dvěma roky tu cedulkami udělali radost brigádníkům, kteří měli smaženici bez práce.

Podle Vladimíra Baziky teď houby rostou a růst by mohly i v létě. Záleží ale samozřejmě na množství srážek, protože houby jsou prý "děti deště". Pan Bazika chodí na houby snad každou volnou chvíli a nejradši má omáčku z bílých hřibů.

Jestli se teď zrovna nechystáte vyzkoušet jeho recept, zajeďte si do Kněževsi.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio