Na uklizené louce u Hlízova bude odpočinkové místo. Dobrovolníci tam sebrali v rámci akce Ukliďme Česko čtvrt tuny odpadků

6. duben 2019 14:41

Čtvrt tuny odpadků posbírali dnes dobrovolníci v okolí Hlízova u Kutné Hory. V akci Ukliďme Česko čistili břehy místního potoka.  Nacházeli nejvíc plastů, ale i pneumatiky, železo nebo dokonce hrábě.  V rámci celorepublikové akce Ukliďme Česko se v celé republice sešlo víc než tři tisíce úklidových skupin.

U Hlízova se sešlo devatenáct dobrovolníků, kteří uklízeli zhruba kilometrový úsek u říčky Klejnárky, která se vlévá do Labe. „Našel jsem pneumatiky, plasty a zapalovač,“ prozradil jeden z pomocníků, sedmiletý Dan Dvořák. Celkem na tomto úseku sebrali dobrovolníci  zhruba 248 kilogramů odpadu, z toho bylo 128 kilogramů tříděného odpadu.

Brigádníci z Hlízova u Kutné Hory na akci Ukliďme Česko

Na uklizené louce za obcí by mělo časem vzniknout odpočinkové místo. „Už jsme tam vysadili dvě lípy svobody, je tady už kříž od sochařky Vlasty Samohrdové. Zbývá doplnit místo informačními tabulemi a odpočinkovým posezením. Všechno děláme dobrovolnickou prací díky projektu Nadace Via v programu Živá komunita,“ dodává Jitka Šimková z pořádajícího Hlízovského unikátního spolku.  

Brigádníci z Hlízova u Kutné Hory na akci Ukliďme Česko
autor: Michal Trnka
Spustit audio