Na zámku Loučeň se školáci učili stolovat

29. červen 2010

Už zítra žákům a studentům skončí škola a začnou letní prázdniny. Proto v těchto dnech školáci nesedí v lavicích, ale potkáte je na různých výletních místech. Mezi ta nejoblíbenější patří Zoologická zahrada v Praze a ve středních Čechách pak hrad Karlštejn nebo zámek Loučeň. Tam natáčel kolega Pavel Pavlas.

Na zámku Loučeň u Nymburka se mohou žáci například dozvědět, kdo vynalezl poštovní systém, nebo se mohou naučit správně stolovat. Který z programů pro školy je mezi dětmi nejoblíbenější, mi řekl manažer loučeňského zámku Jiří Senohrábek. „Asi nejvíce jezdí na program Minotaurus a ti druzí, což jsou řecké pověsti. Pro menší děti jsou připraveny pohádky. Stolování, tedy Hostina na zámku, ta je v žebříčku oblíbenosti hned na druhém místě spolu s programem Stromy vyprávějí.“

Zámek Loučeň jsem navštívil právě v době, kdy se tam žáci učili stolovat. Provázel je komorník Otto Bouda, který školáky naučil i to, jak mají sedět u knížecího nebo královského stolu. Proč měla vznešená hradní nebo zámecká společnost na stolech vždy mnoho květin, svícnů a mís. „No to je jednoduché - když na sebe kníže s kněžnou viděli, tak by se bývali bavili mezi sebou a tady bylo potřeba, aby se bavili se svými hosty o věcech, které všechny zajímají,“ vysvětlil komorník Otto Bouda.

Za odměnu si pak školáci mohli prohlédnout celý zámek. Viděli například pracovnu knížete nebo ložnici kněžny, kde jim pan komorník také ukázal jakým budíkem se panstvo budilo. Všichni školáci pak odjížděli ze zámku spokojení a možná i proto, že ten svůj budík dva měsíce neuslyší. Přeji jim za celý Český rozhlas Region KRÁSNÉ PRÁZDNINY.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio