Natržený sval je bolestivé zranění, které si většinou způsobíme nepatrností

28. únor 2024

Natržený sval je specifické zranění. Velmi bolí, ale většinou hned nepoznáme, co se nám stalo. Často se nám přihodí v zimě kvůli prochladnutí anebo brzy zjara, kdy nás počasí vyláká ven a chceme si rychle užívat sportovní aktivity.

Natržení svalu se nejčastěji vyskytuje u lidí, kteří nejsou rozcvičení nebo trénovaní, a navíc svaly nemají zahřáté ve chvíli, kdy začínají se sportovní aktivitou. Natržený sval si ale mohou způsobit i sportovci. Například ve chvíli, kdy prudce vystartují. V těchto případech se ale většinou nenatrhne celý sval, většinou pouze šlacha nebo svalový snopec. I tak se ale jedná o bolestivou komplikaci.

Někdy hned nevíme, co přesně se nám přihodilo. Natržený sval se totiž projeví nejprve bodnutím nebo ostrou krátkou bolestí, kdy následně pociťujeme omezenou svalovou funkčnost. Při natržení svalového snopce může dojít i ke krevnímu výronu. Na kůži pak máme najednou velkou modřinu, i když jsme se o nic neuhodili.

Prevence je jednoduchá

Příčinou natrženého svalu tedy může být prochladnutí nebo náhlá zátěž a prudký pohyb nevytrénovaného nebo nerozcvičeného svalu. Před větší zátěží je proto nutné svaly zahřát a procvičit.

Pozor především nyní v zimě, kdy se v chladném počasí vydáte například po delší době na hory, sedíte dlouho promrzlí na lanovce a pak bez rozcvičení a zahřátí se rychle vydáte na běžkách nebo sjedete náročnou sjezdovku na lyžích. Raději nejdříve udělejte několik pomalejších dřepů a nohy si pořádně protáhněte.

Léčba vyžaduje trpělivost

Svalový snopec se při natržení stáhne ke svým úponům. Aby se sval dále nepoškozoval, je nutné končetinu neohýbat a nechat jí spíše v klidu. Zkrátka zatěžovat jí co nejméně. Aby se rychle zahojil, je nutné především omezit pohyb kloubů. Sádra se ale pro léčbu nepoužívá.

Pomohou také studené obklady, případně postižené místo promazávat léčivými přípravky, které pomohou rozpustit hematom. Délka léčby záleží na tom, k jak moc velkému úrazu došlo, jestli je velké poškození celého svalu nebo jsme si nepatrným pohybem natrhli pouze menší svalový snopec. Ve výjimečných případech se problém řeší i chirurgicky. Rozhodně se ale vyhněte „samoléčbě“. Jestliže si v bolestivém místě ve svalu nahmatáte rýhu, navštivte co nejdříve chirurgii.

Spustit audio