Nedělní mši za Karla Holomka bude celebrovat Tomáš Halík

13. říjen 2023

Spoluzakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek zemřel na konci srpna. V neděli 15. října na něj bude vzpomínáno v pražském kostele u Salvátora.

Ti, kteří neměli možnost se rozloučit se spoluzakladatelem Muzea romské kultury Karlem Holomkem, mohou zavítat do kostela Nejsvětějšího Salvátora v Klementinu (Křižovnická 1040/4, Praha), a to v neděli 15. října od 13 hodin. Při nedělní mši bude na Karla Holomka vzpomínáno modlitbou, kterou bude celebrovat jeho přítel, monsignor Tomáš Halík.

Karel Holomek

Karel Holomek byl významný romský aktivista, publicista a politik. Narodil se 6. 3. 1937 do rodiny původních moravských Romů, kteří se na Moravě usadili na konci 17. století. Vystudoval vysokou školu, obor strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně, a několik let zde pracoval. Kvůli odmítavému postoji vůči okupaci Československa byl z fakulty vyloučen. Působil v první české romské organizace: Svazu Cikánů-Romů. V letech 1982 až 1989 pracoval pro samizdatové nakladatelství, v polistopadovém období působil jako poslanec České národní rady za Občanské fórum. V roce 1991 stál u zrodu Muzea romské kultury, mj. byl také ředitelem Mezinárodního romského centra při Helsinském občanském shromáždění či členem Vládní rady pro lidská práva.

Za svůj život získal celou řadu významných ocenění včetně Medaile za zásluhy z rukou prezidenta Václava Havla, dále například cenu Roma Spirit a také Cenu Muzea romské kultury za dlouholetou neúnavnou práci ve prospěch romského etnika a za významnou roli, kterou sehrál při zakládání a budování Muzea romské kultury.

zdroj: Muzeum romské kultury
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.