Nejkrásnější minerály nalézají začátečníci, říká dlouholetý sběratel

27. únor 2016

Sbírka minerálů Jiřího Čížka čítá na 3 000 kusů a přes 1000 druhů. Sběratelem je už 30 let. Dnes je také předsedou mineralogické sekce Společnosti Národního muzea, která má v současnosti asi 300 členů. Pořádají exkurze, přednášky nebo besedy. Čím doplňují své sbírky a co by poradili začátečníkům?

„U nás lze nalézt křemeny různých odrůd. Dále rudné minerály z klasických lokalit: Příbramsko, Jáchymovsko, Kutnohorsko a podobně. Případně Zlaté Hory. Zeolity z Českého středohoří jsou také oblíbené,“ vysvětluje Jiří Čížek. Co s sebou na expedici? „Hlavně dobré kladivo,“ směje se, „málokdy najdete kousek takříkajíc do ruky.“ Je potřeba ho ‚vysvobodit‘, umýt, dát mu formu a pak ho lze použít do sbírky.

Zákon o geologických pracích definuje, co se smí a co už ne. „Dnes je to trochu složitější, protože pískovny a lomy jsou hlídané bezpečnostními agenturami. Tam už se moc sbírat nedá. Ale na haldách v okolí ano,“ dodává Jiří Čížek.

Štěstí začátečníků

Sběratelé dokupují či vyměňují kameny na burzách, hledají a objevují je v přírodě. Nejkrásnější kus prý většinou nalezne největší laik z celé expedice, začátečník. I dlouholetí sběratelé obdivují, když někdo najde dokonalý krystal některého minerálu, který se dlouho nevyskytl. Takové kousky končí v soukromých sbírkách nebo je nálezci věnují Národnímu muzeu.

Sběr minerálů v lomu Černá v Pošumaví

Nováčci by neměli zapomínat své objevy řádně zmapovat. Základem jsou informace o době a místě nálezu, v Národním muzeu si na pravidelných besedách mohou následně nechat určit konkrétní druh, pokud ho sami nedokáží identifikovat.

Pokud vás téma zajímá, mnoho dalšího se dočtete na webu mineralog.cz. Národní muzeum zve na pravidelné přednášky z geologických věd, nejbližší se uskuteční 21. března. Burzy minerálů se konají každý měsíc a probíhají i na internetu. Na jarní prodejní výstavu Svět minerálů můžete přijet do Prahy 14. a 15. května.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.