Největší expozici o Krkonoších najdete ve Vrchlabí. Originálně vypráví příběh hor a jejich obyvatel

26. listopad 2023

Klášter ve Vrchlabí je komplex barokních budov chráněný jako kulturní památka. Dnes v něm sídlí Krkonošské muzeum Správy KRNAP s Příběhem Krkonoš. Neotřele, s využitím moderních technologií dokumentuje příběh našich nejvyšších hor, a to jak s ohledem na jedinečnost přírody, tak i vztah člověka ke zdejšímu přírodnímu bohatství. A je samozřejmě i poctou tajemnému Duchu hor, Krakonošovi.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí bylo založeno roku 1883 jako Riesengebirgsmuseum Rakouským krkonošským spolkem, aby "probádalo přírodu, dějiny i člověka Krkonoš a shromažďovalo sbírky toto dokládající". Od roku 1966 byla jeho zřizovatelem Správa KRNAP a dnes sídlí právě v bývalém augustiniánském klášteře.

V uplynulých letech byl ke klášterní budově přistavěn moderní objekt, který připomíná skálu. Jde o symbolické propojení díla člověka a přírody. Když vejdete do vestibulu a potom po „skalních“ schodech dolů, už jste lapeni Duchem hor. Pocta Krakonošovi připomíná původní podoby pána hor. Ovšem nikoli ty pohádkové, které známe třeba z Večerníčků.

Potom vás čeká vidmo, jinak také efekt zvaný Brockenský přízrak. Když ho prý vidíte poprvé, dávejte pozor, čeká na vás smrt v horách. Když podruhé, je to s vámi nahnuté, ale když potřetí, jste z toho venku. Taková je alespoň pověra, kterou můžete zaslechnout mezi horolezci nebo horskými turisty.

Pocta Duchu hor

Krkonoším zkrátka neodoláte

V novém návštěvnickém centru poznáte poklady Krkonoš, přírodní i lidské, osvěžíte se u meandrů Labe a tůně řeky Úpy, ale i u krkonošských vodopádů. Budete obdivovat sílu vodního živlu, který obyvatelům Krkonoš pomáhal třeba u mlýnského kola, pily nebo hamru.

Překvapí vás velkolepost krkonošské tundry, dozvíte se o kolonizaci, válce i vysídlení. Rozevře se před vámi i opona krkonošského ochotnického divadla, potkáte se s posledním krkonošským medvědem hnědým, vystoupáte po schodech připomínajících šroubovici DNA a projdete štolou historického dolů. Proniknete do tajů původních krkonošských řemesel - budaření, sklářství i lesního hospodářství. Ale i lyžování a turistiky.

Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku se nachází v areálu bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí

Vrchlabská expozice o Krkonoších je přístupná po celý rok s výjimkou pondělků, a to od 9 do 17 hodin. Pro děti je tu připravená hra, která je zábavným a interaktivním způsobem provede celým areálem. Zdržet se tu můžete hodinu, ale klidně i dva dny. Vstupenka totiž platí 48 hodin.

Kdykoliv můžete samostatně a zdarma navštívit i Klášterní zahradu ve Vrchlabí a sousední zámeckou zahradu. Do Vrchlabí se pohodlně dostanete vlakem, autobusem nebo autem, ale také na kole díky zdejšímu napojení na síť cyklostezek v okolí. Přímo u klášterního areálu můžete využít prostorné parkoviště.

Dioráma v expozici s ukázkou krkonošské tundry a se Sněžkou
Spustit audio