Některé klienty H-Systemu odškodní stát za soudní průtahy. Dostanou v průměru 100 tisíc korun. Musí ale stáhnout žaloby

19. listopad 2018 08:55

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se dohodl na odškodnění za soudní průtahy přibližně s šedesátkou členů sdružení Maják, v němž je část klientů zkrachovalého H-Systemu. Za neúměrně dlouhé trestní řízení dostane každý z nich v průměru 100 000 korun, píše pondělní Právo. Řízení, které skončilo prezidentskou amnestií, trvalo přes 13 let.

„Ministerstvo spravedlnosti se zaváže zaplatit přibližně šedesáti žalobcům satisfakci za nepřiměřenou délku řízení a žalobci naopak své žaloby vezmou zpět a uplatněný nárok budou pokládat za zcela vypořádaný,“ řekl deníku Právo mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka s tím, že za přiměřené zadostiučinění považuje ministerstvo částku 19 tisíc za rok.

„Průměrná částka u většiny odškodňovaných nepřesáhne sto tisíc korun,“ dodal resort spravedlnosti.

O odškodnění rozhodl právě ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Advokátka klientů zkrachovalého H-Systemu Hana Marvanová označila toto rozhodnutí za bezprecedentní věc a ministr si za něj podle ní zaslouží uznání. „Klienti jsou za to velmi rádi,“ dodala Marvanová.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů.

Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

autoři: ČTK , red
Spustit audio