Některé školy zavedly oddělené vstupy či posunuly začátky hodin

18. listopad 2020

Některé středočeské základní školy nově zavedly oddělené vstupy či posunuly začátky hodin. Kvůli omezení šíření koronaviru se ve třídách častěji větrá a zajištěné jsou oddělené družiny. Žáci prvních a druhých tříd se ve středu vrátili k výuce ve školních budovách, ostatní ročníky mají dál distanční výuku.

Většina škol v ČR byla uzavřená od 14. října. Ředitel Základní školy Rudná Pavel Kasal ČTK řekl, že jedinou zásadní změnou pro dnešní návrat dětí do školy bylo zajištění oddělené družiny pro každou z tříd.

Do práce v družinách jsou proto zapojeni například i učitelé výtvarné výchovy. Více vchodů v budově funguje běžně. "Trochu náročnější to pro nás je, ale není to neřešitelné," uvedl Kasal k aktuálním opatřením. Kromě častějšího větrání škola zavedla i půlhodinovou pauzu v podobě procházky na čerstvém vzduchu ve sportovním areálu školy.

Rakovnická 3. základní škola vytvořila oddělené vstupy. Posunula také začátek vyučování tak, aby přestávku měla jen část tříd a druhá část, která se učí v jiném patře, měla přestávku jindy, aby se žáci potkávali co nejméně. V budově se častěji větralo, ven šly děti odpoledne s družinou. Podle ředitele Jana Křikavy nikdo z rodičů neodmítl své děti poslat do školy, někteří žáci zůstali doma kvůli karanténě nebo protože měli příznaky nemoci dýchacích cest.

Děti z 1. základní školy v Říčanech u Prahy dnes přicházely na vyučování v různých časech mezi 7:40 až 8:00, aby se zabránilo mísení kolektivů. Učitelky si je vyzvedávaly u hlavního i zadního vchodu. Rodiče dostali již dříve e-mail s upozorněním, aby se děti dostatečně oblékly. Kvůli snížení rizika přenosu viru je nařízené časté větrání a družina plánuje co nejdelší pobyt venku. Například šestiletá Eliška si dnes do třídy kromě několika vrstev oblečení vzala pro jistotu i látkový podsedák, aby jí nebyla zima od studené židle. 

Spustit audio