Nepodceňujte možné poškození páteře při autonehodě. I menší náraz může mít vážné následky

23. říjen 2019

Zřejmě každý, kdo utrpěl větší úder do hlavy nebo úraz krční páteře vycítí, jestli se stalo něco vážného nebo nikoliv. Tato poranění jsou většinou hodně bolestivá a každý, kdo se ke svému zdraví chová zodpovědně, rychle vyhledá lékaře. Bohužel často ale přehlížíme poranění krční páteře, která vznikají při menších autonehodách. Radí MUDr. Petr Grenar.

Při těchto situacích, kdy se nám zdánlivě nic nestalo, místo zdraví řešíme spíše poškrábaný blatník. To ale může mít pro naše zdraví nepříjemné zdravotní následky. I když se cítíme v pořádku, po každé menší autonehodě je vhodné navštívit svého praktického lékaře a absolvovat kontrolní vyšetření.

Pokud nás po malé autonehodě okamžitě netrápí větší bolest nebo ztráta vědomí, většinou nad tím mávneme rukou. Nečekaný otřes přitom může způsobit do budoucna zdravotní následky. I menší autonehoda pracuje s velkou energií. Často vzniká tak, že do nás narazí jiné auto, které samo o sobě má velkou kinetickou energii. Přenese jí na naše auto a tím i na naše tělo a krční páteř. Většinou je to zlomek vteřiny, kdy si ani neuvědomujeme, co se stalo a jakou jsme zaujali při incidentu polohu těla a páteře vůči sedačce a volantu.

Hlavní problém je moment překvapení

Když není po nehodě výrazné trauma, které se musí řešit okamžitě, je vždy dobré nejpozději do 3 dnů po nehodě navštívit svého praktického lékaře a informovat ho o nehodě. Lékař na základě vyšetření vyloučí nebo potvrdí poškození krční páteře. Hlavní problém menší autonehod je, že se jedná o nečekaný náraz a pohyb, kdy se neuplatní obranné mechanismy. Když úraz, ať už pád nebo náraz, čekáte, tělo se zpěvní a pohybuje se jako celek. Když dojde k úrazu, který nečekáte, vznikají nekontrolovatelné pohyby, kdy až zpětně dochází k reflexním stahům, které už ale nemají takový účinek. Tak se stane, že i malá energie vyvolá mnohem větší poškození v oblasti páteře.

Záznam ve zdravotní dokumentaci pomůže při řešení možných budoucích komplikací

Nejčastější úrazy po menších autonehodách jsou distorze a tzv. „podvrknutí krční páteře“, kdy dojde k natažení vazivového aparátu páteře. Sekundárně pak probíhají změny v oblasti cév, které zásobují přes páteř mozek, a z toho se odvíjí určité potíže. Proto je v každém případě do budoucna vhodné, aby byl ve zdravotní dokumentaci incident zaznamenán.

Spustit audio