Nerudný

12. srpen 2003

Možná vás už také napadla otázka, zda nějak souvisejí výrazy nerudný ve významu nepříjemný, mrzutý, nevlídný, nevrlý, hrubý a ruda: "nerostná surovina (nerost nebo hornina) obsahující určitý kov a sloužící k jeho výrobě". Odpověď na tuto otázku nám může dát etymologie, tedy věda o původu slov, z jejíchž poznatků čerpám, když píšu tato povídání.

Začnu původem slova ruda. Dříve se soudilo, že jde o slovo takzvané cizí. Výraz ruda je prý sice všeslovanský, ale praslovanské ruda souvisí s latinským rudus, kus kamene, které snad pochází z nějakého sumerského jazyka; v sumerštině se například mědi říkalo urudu, což by podle těchto badatelů mělo souviset. Tato teorie však dnes už neplatí, podle posledního Rejzkova Českého etymologického slovníku je takové spojení rudy se sumerštinou "sice lákavé, ale sotva pravděpodobné". Podle dnešního stavu badání je praslovanské ruda pravděpodobně zpodstatnělé přídavné jméno k rud a znamenalo prostě hornina obsahující rudý kov. Pojmenování rudý v češtině užíváme pro temně červenou barvu, v jiných jazycích pak podobná slova sice rovněž označují červenou, ale srbské a chorvatské rud například znamená jen načervenalý. Anglické red, latinské ruber a třeba staroindické rudhirá jsou pojmenování prostě červené. Z předchozí věty pravidelní posluchači těchto povídání pochopili, že slova rudý, ruda a z nich odvozená zarudlý, vyrudlý a rudný jsou původem indoevropská. Ano, pocházejí z kořene reudh-, rudý. Musím dodat, že jazyková rodina, v níž dominuje slovo rudý, je v češtině opravdu hodně rozsáhlá. Kromě slov, která souvisejí s pojmenováním ruda, do ní patří ještě slova rdít se, ruměný, ryzí a také rez a rusý i ryšavý. K některým z těchto slov se vrátím ještě zítra, dnes jsem si dal za úkol zjistit souvislost mezi rudou a nerudností.

Není žádná. Přídavné jméno nerudný ve významu mrzutý, nevlídný, nevrlý vzniklo ze staročeského nerodný, které mělo význam zarputilý a které pocházelo od slovesa nerodit znamenajícího nechtít, nedbat. Slova nerudný a z něj pocházející příjmení Neruda zkrátka vznikla z dnes už zapomenutých slov zapomenutých významů a s rudou ani s rudostí nemají nic společného.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.