Nesnědené obědy ze základní školy v Berouně dostávají v azylovém domě. Funguje tam, v prvním městě mimo Prahu, služba Zachraň oběd

25. duben 2023 14:00

Berounský azylový dům pro matky s dětmi dostává zbylé školní obědy. Do projektu, který má omezit plýtvání jídlem, se zapojila zatím pouze 3. zakladní škola na Wagnerově náměstí. V budoucnu se ale mají přidat i další. Beroun je zatím prvním mimopražským městem, kde služba Zachraň oběd funguje.

Každé úterý a čtvrtek si klientky berounského azylového domu chodí do školy na Wagnerově náměstí v Berouně pro 15-20 porcí. Tentokrát si odnáší nudle s kuřecím masem. Jídlo dávají hlavně dětem.

Azylový dům Berounka provozuje Český čevený kříž. Aktuálně je tam ubytovaných 12 klientek a 13 dětí. „Problémy mají různé,“ říká ředitelka místní pobočky Renáta Roubalová a dodává: "Většinou to, že se ocitnou na ulici bez bydlení, ať už třeba nemají na podnájem nebo neplatily podnájem, nebo se nepohodly s rodinou. Měli jsme tu i týráné matky."

Nesnědené obědy si ženy odnášejí ve znovu použitelných krabičkách. Služba jim podle Roubalové může zásadně pomoci:

"Vlastně se můžou tím, že ušetří, odpíchnout, našetřit na kauci a odstěhovat se. Začali jsme s tím, že to bude jenom pro děti a to, co zbyde, se dá klientkám, ale základ jsou u nás ty děti a matky. Jsou to velké porce, takže se z toho nají matka i s dítětem."

To, že služba v Berouně pomáhá matkám se dětmi, oceňuje Josef Hásek ze společnosti Primirest, která provozuje některé berounské školní jídelny.

"Za nás je to úplně skvělé, že nemusíme ty jídla vyhazovat, ale že pomůžou ještě někomu v nouzi."

Podle Háska by se do projektu mohly v budoucnu zapojit i další školy.

"Velmi rádi bysme to rozšířili. V Berouně zajišťujeme stravovování pro 4 základní školy a gymnázium a budeme velmi rádi, když se domluvíme s Charitou nebo Českým červeným křížem na rozšíření na všechny tyto zařízení."

Stejný projekt už funguje také v Praze

Stejná služba funguje už rok také na Keplerově gymnáziu v Praze.

Podle Denisy Rybářové ze spolku Zachraň jídlo, který se na projektu také podíli, není jeho organizace vždy snadná:

"Darování ze školních jídelen ještě není tak rozšířeno, jak bychom chtěli. Je to z důvodu především toho, že aktuálně tomu trošku brání zákon. Tady ten princip, co máme v Berouně a ještě na jedné škole v Praze vznikl díky tomu, že se jedná o soukromé školní jídleny. Ta škola si je prakticky najímá. Jelikož je to firma, tak není pod zákonem, který omezuje příspěvkové organizace, tím pádem může darovat."

Složité je podle ní i shánění organizací, které by obědy mohly odebírat.

"Ono není vždycky jednoduché najít někoho, kdo by si to chtěl vzít. V těch sociálních službách je taky velká bariéra tím, že ve většině případů zde chybí personál, který by si pro to jídlo chodil, nebo zajišťoval vůbec nějaké rozdávání jídla klientům."

Ve školních jídelnách v Česku zbyde podle organizace Zachraň jídlo až 24 kilogramu jídla za den.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio