New Orleans

22. září 2005

Jméno kolébky jazzu New Orleansu, hlavního města amerického státu Louisiana, jsme teď v posledním měsíci slyšeli hlavně v souvislostech nehudebních. Posluchače této rubriky při zprávách o katastrofě, která toto slavné město potkala, možná napadla otázka, proč se New Orleans jmenuje, jak se jmenuje. Zde je řekl bych docela zajímavá odpověď, na jejím konci se dostaneme až do antického Říma ve třetím století.

Ale začneme ve století 18., kdy bylo roku 1718 při ústí řeky Mississippi do Mexického zálivu založeno město, které tehdejší francouzský guvernér Bienviille pojmenoval Nouvelle Orleán. Na tomto americkém území počátkem 18. století působili Francouzi a nejen oni dávali zakládaným městům jména podle měst ze staré vlasti. Přidali k nim přívlastek nový a město bylo pojmenováno. Nejznámější z takto vzniklých pojmenování je New York, původně Nieuw Amsterdam, dále třeba jména států New Jersey a New Hampshire. Také Orleánsu se dostalo anglického přívlastku New, a to za necelých sto let, roku 1803, kdy se město dostalo pod správu USA. Orleáns je město ve Francii a nové americké město dostalo své jméno nejen podle něj, ale také podle vévody z Orleánsu, což byl tehdejší francouzský regent a faktický vládce Francie. Vévoda a všichni před ním a po něm, kteří si říkali z Orleánsu, se tak jmenovali podle města ve střední Francii, které v 6. století bylo hlavním městem francké říše, což byl stát větší než je dnešní Francie. Město založili už Keltové. Když sem pak přišli Římané, dali mu jméno civitas Aureliani, tedy obec Aurelianova podle římského císaře Lucia Domitia Aureliana, který vládl v letech 270 až 275. Z latinského Aureliani pak vzniklo francouzské Orleans.

Michal Novotný

Pokud jde o stát Louisiana, jeho pojmenování má také francouzské a panovnické kořeny. Toto území jménem Louisova tedy Ludvíkova země nazval Francouz Robert de la Salle roku 1681 na počest krále Ludvíka XIV.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.