Nikdy není pozdě začít žít zdravě. To platí i u onkologického onemocnění

7. říjen 2020

Každé onkologické onemocnění je obrovskou zátěží nejen pro pacienta, ale i jeho nejbližší okolí. Během onkologické léčby je nutné dobře zvládnout prvotní šok ze zjištěného onemocnění a naučit se naslouchat svému tělu. Potravinové doplňky nemají na úspěch léčby vliv. Naopak zbavením se nezdravých návyků můžeme léčbu maximálně podpořit. Radí MUDr. Petr Grenar.

Bohužel, mnoho lidí z důvodu obav z šíření nemoci COVID – 19 zanedbalo preventivní onkologické vyšetření. Pro pacienta i jeho nejbližší okolí je každé onkologické onemocnění obrovskou zátěží. Samotná léčba má několik fází a nejnáročnější je průběh chemoterapie. Ze všeho nejdříve je důležité vedle onkologické léčby maximálně podpořit i psychiku a dobře zvládnout prvotní šok ze zjištěného onkologického onemocnění. I za cenu návštěvy psychologa a nasazení podpůrné antidepresivní léčby. Další podpůrnou činností je udržování fyzické aktivity i otužování, a to i přesto, že fyzická kondice pacienta během léčby většinou zeslábne.

Nová situace, se kterou se musíme vyrovnat

Pokud se od lékaře dozvíme informaci o pozitivním onkologickém nálezu, je to pro nás nová situace, ve které se ne zcela dobře orientujeme. Je dobré naučit se naslouchat svému tělu. Když nám něco nedělá dobře, nebudeme to dělat nebo se poradíme s onkologem a praktickým lékařem. Mohou nám naopak ještě poradit, co k dané činnosti přidat, aby byl dobrý výsledek nebo co naopak není vhodné. Vždy je ale na místě dbát na přirozenou pestrou stravu a dostatek vitamínů.

Potravinové doplňky nikdy léčbu nenahradí

Mnoho firem, které obchodují s potravinovými doplňky přímo počítá s tím, že se člověk v tísňové situaci chytá každého stébla. Existuje mnoho preparátů, u kterých se v popisu píše, jak výrazně podpoří onkologickou imunitu a mohou zásadně pomoci při léčbě…Pravda je jiná. Pokud jste před zjištěním onkologického onemocnění měli správnou životosprávu a přesto onemocněli, tak žádné další potravinové doplňky nemohou v léčbě zásadně pomoci a pro onkologické onemocnění, které propuklo, už nemají preventivní natož léčebný smysl a nemohou zvrátit daný průběh nemoci. Primární je léčba onkologicko-chemoterapeutická, eventuálně operace. To je skutečný pilíř léčby. Pokud k tomu přidáme zdravou a pestrou stravu a přirozené pozitivní vnímání okolí, je to dostatečné a není třeba utrácet velké peníze za další potravinové doplňky v podobě různých preparátů. Jejich efekt na onkologickou problematiku je velmi sporadický a zpochybnitelný.

Nikdy není pozdě začít žít zdravě

Ovšem jiná věc je, pokud jsme naopak před vypuknutím onemocnění měli skutečné nezdravé návyky, to to je opravdu nutné velmi omezit nebo nejlépe zcela eliminovat ze svého života. To se týká alkoholu a kouření, ale nebezpečná je obezita. Platí, že nikdy není pozdě začít žít zdravě. Každým zlepšením životního stylu pomůžeme onkologovi a vedoucímu lékaři v tom, aby ta jeho léčba byla podstatně účinnější.

Spustit audio