Nová výstavní síň v Čáslavi

17. leden 2005

Čáslav na Kutnohorsku má novou výstavní síň. Vznikla přestavbou bývalé knihovny na náměstí Jana Žižky. V pondělí ji otevřela výstava fotografií Viktora Fischera a Aleny Dvořákové nazvaná Misie. Mapuje putování českých řádových sester po světě.

Stovka černobílých snímků je součástí projektu, na němž oba profesionální fotografové pracují od roku 1998. Sledují, kam až se z Česka dostaly sestry, jejichž řády tu vznikly na začátku minulého století. Autoři symbolicky vybrali na každém kontinentu vždy jednu zemi. "Začínali jsme v Kazachstánu, pak jsme byli v jižní Africe, Argentině a Chile i na Slovensku," popsal Fischer. Projekt vyvrcholí v červnu výstavou na Staroměstské radnici v Praze. Čáslavská expozice je vlastně její předpremiérou, navíc poprvé projekt představuje jako celek; dosud ho autoři vystavovali jen po částech. Z Prahy pak snímky poputují Českem, vystaveny budou například v Chebu, Brně nebo Ostravě. Příležitost prohlédnout si je dostanou i návštěvníci v zahraničí, mimo jiné na Slovensku, ve Švýcarsku nebo v Polsku. Spolu s výstavní síní dnes čáslavská radnice otevřela i nové informační centrum. Prostory mu uvolnila městská knihovna, která se loni v srpnu přestěhovala do prázdné budovy bývalé základní školy. "Objekt, v němž původně sídlila výstavní síň a informační středisko, byl v dost špatném stavu. Město zvažovalo jeho rekonstrukci," řekl místostarosta Jaromír Strnad.

Radní ale nakonec dali přednost přestěhování knihovny a do jejích uvolněných prostor rozhodli přemístit výstavní síň a informační středisko. Celá akce včetně rekonstrukce bývalé školy i knihovny stála deset milionů korun. Od ministerstva kultury na to město dostalo dotaci šest milionů korun.

Spustit audio