Novinky a „vychytávky“ letního rybaření

9. srpen 2014

Na kterých místech a v kterou denní dobu se rybaří v létě? Ráno a večer, v rybníku i v řece. Sledujeme životní rytmus ryb a snažíme se mu přizpůsobit. Přes den ryba odpočívá, tak si odpočiňme taky. Komu to nedá a vyrazí v poledne, může mít úspěch třeba pod jezem. Voda se tam prokysličuje a v teplých letních dnech se do těchto míst ryby za kyslíkem stahují.

Přes den máme šanci chytit i nějakou rybu na hladině, na kousek rohlíku, takzvaně „na mlaskačku“. Objeví se velký kapr, zvyklý na pečivo, kterým lidé krmí kachny. A může se chytit i na náš háček s kouskem pečiva.

V létě chytáme nejen kapry, 16. června začala sezóna lovu dravců, období, na které se rybáři každoročně těší. Období, spojené s nočním čekáním na sumce, s romantikou při pozorování hvězd. Svítí nám splávky, je krásné chytat dlouho do noci úhoře, candáty, kterým se zaleskne oko… Toto období trvá až do konce roku.

U vody nás potrápí komáři!

Sumec velký - největší ryba našich vod, má malé oči, neorientuje se podle zraku, ale podle sluchu

Repelenty fungují spolehlivě, ale pokud se dostanou i na nástrahu, mohou lehce odpudit také ryby a vy můžete jít rovnou domů. Rybáři používají různé „přírodní repelenty“, před odchodem k vodě snědí třeba kousek droždí, co následuje, si asi dokážete živě představit. Někteří se potírají větvičkami z rajčat, což nevoní a může způsobit alergickou reakci.

Kdo chytá s umělou muškou, nebo s třpytkou, nemusí se bát použít klasický repelent. Kdo chytá na rostlinné nebo živočišné nástrahy, používá impregnované oděvy s dlouhým rukávem a nohavicemi, které komár nepropíchne.

A kdo může ryby lovit? „Každý, kdo má státní rybářský lístek a povolenku k lovu ryb, k vodě si musí vzít i pean (kleštičky na vyjmutí háčku – pozn. redakce) a míru na změření ryb, v některých případech podběrák. Letošní novinky se týkají především soupisu revírů, některé ubyly, jiné přibyly. Přesné informace se dozvíte na našich stránkách www.rybsvaz.cz,“ říká Pavel Vrána, odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod a ichtyologii Českého rybářského svazu.

Štika - orientuje se zrakem a vnímá změny tlaku ve vodě prostřednictvím postranní čáry
Spustit audio