O budoucnosti nemocnice v Kutné Hoře bude jednat komise. Kraj chce rozsah péče zachovat

7. leden 2019 21:56

Akutní lůžkovou péčí na chirurgii v nemocnici v Kutné Hoře i nemocnicí jako celku se bude zabývat speciální komise. Vedení nemocnice totiž zvažovalo, že od začátku roku právě lůžka akutní péče na chirurgii kvůli nedostatku personálu zruší. Komise musí vyřešit, jestli bude zdravotnické zařízení fungovat ve stejném režimu jako doteď, nebo jestli bude muset některé služby omezit nebo zrušit úplně.

Vedení kraje se zabývalo i celkovou situací v kolínské nemocnici, protože pod ní ta kutnohorská patří. Komise vznikne do konce tohoto týdne tak, aby ji mohli politici příští pondělí schválit. Bude mít osm členů a budou v ní zastoupeni mimo jiné zástupci vedení nemocnice, pojišťoven a kutnohorské radnice. Pracovní skupinu už před pár dny založilo i město, jsou v ní také lékaři, právníci a samozřejmě zástupci města.

Scénářů je podle dostupných informací několik. Vedení nemocnice se bude snažit sehnat hlavně lékaře, nebo bude muset zařízení kraj nějak finančně podpořit. Kraj ale chce zachovat všechny služby tak, tak jsou nastavené teď. Na pondělním jednání to několikrát zopakoval i náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Podle něj jsou navíc služby zahrnuté i ve stále platných smlouvách mezi krajem a městem. Kraj také pověřil ředitele kolínské nemocnice k předložení strategie rozvoje zařízení.

V kutnohorské nemocnici zatím žádné změny nejsou, pacienti můžou lůžkové oddělení chirurgie dál využívat. Oddělení tedy přijímá třeba akutní případy, které tam přiveze záchranná služba a v provozu je i chirurgická ambulance.

Pokud by přece jen došlo na zrušení akutní lůžkové péče na chirurgii v Kutné Hoře, museli by pacienti dojíždět do Kolína, který je vzdálený zhruba 13,5 kilometru.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio