O prázdninách se můžete vypravit lodí z Mělníka až do pražské zoo

29. červen 2010

Na letošní prázdniny připravuje Mělník pro návštěvníky několik novinek v obnovené lodní dopravě. Od poloviny prázdnin si mohou návštěvníci Mělníka a okolí vyzkoušet legendární trasu parníku Bohemia z 19. století. Podrobnosti od mělnické redaktorky Jany Huzilové.

Labská plavební společnost zřizuje nový přístav v Obříství. Loď vyjede z Obříství a popluje přes Mělník, Dolní Beřkovice, Štětí, Roudnici nad Labem do Ústí nad Labem. Zde bude možné přestoupit na parník do Bad Schandau v Německu a tam přestoupit na další loď až do Drážďan. Zájemci ale musejí počítat s tím, že každé přestupování bude znamenat i jedno přenocování. „Ten parník má nějaké jízdní časy a nejde to zvládnout za jeden den. Ale lidé si mohou vyzkoušet, jaké to v tom roce 1841 vlastně bylo,“ doplnil Martin Komrska, jednatel Labské plavební společnosti.

Labská plavební společnost chce kromě spoje do Drážďan nově nabízet i výlety z Mělníka do pražské zoo. „Plavba jedním směrem ale potrvá 3,5 hodiny, proto bude na lodi i program pro děti, aby se nenudily. Je to přece jen časově náročná věc. Budeme vyjíždět ráno v devět a loď se bude vracet kolem osmé večer,“ řekl jednatel plavební společnosti Martin Komrska.

Novinky v lodní dopravě na Labi vítají i mělničtí občané, zvlášť se jim líbí výlety do pražské zoo. Loď Bohemia podnikla svoji zahajovací plavbu v květnu 1841. Jednu cestu parníkem údajně absolvoval i dánský pohádkář Hans Christian Andersen, který se tehdy vracel z tureckého Cařihradu přes Prahu do Kodaně.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio