O velikonočním víkendu čeká Středočechy bohatá nadílka akcí

30. březen 2018

Velikonoce na různé způsoby ovládnou o prodlouženém víkendu střední Čechy. Vyjet můžete parní lokomotivou na knížecí Křivoklát, poznat tradiční zvyky ve skanzenech v Kouřimi a Vysokém Chlumci nebo vyrazit na rytířskou slavnost na Okoř. A všude se budou malovat vajíčka a plést pomlázky.

Veselé velikonoce v duchu českých tradic zažijete v sobotu od 9 do 13 hodin v Čelákovicích. Na náměstí 5. května zahrají a zazpívají folklórní soubory, připravený je farmářský trh i ukázky řemesel.

Po zimní přestávce se v sobotu otevírá Včelí svět v Hulicích. Kdo má zájem, může si v rámci velikonočního programu od 10 do 16 hodin namalovat kraslici včelím voskem nebo uplést pomlázku. Po celý víkend si můžou návštěvníci prohlédnout také znovuotevřenou expozici o včelách.

Velikonoce slaví i na kolejích. Kolínská řepařská drážka Kolín - Sendražice nabízí v sobotu a v neděli jízdy vlaky tažené parní lokomotivou. Jezdit budou od 9:45 do 16 hodin. Děti si mohou zpříjemnit čas malováním na obličej, na dětském hřišti nebo ochutnávkou perníků. Když bude ošklivo, budou u vlaků připravené vytápěné uzavřené vagóny.

Nostalgický vlak s parní lokomotivou Šlechtična vyjíždí o víkendu z pražského Smíchova na Křivoklát a do Lužné u Rakovníka. Na středověkém hradu můžete prožít Knížecí velikonoce, v Lužné se podívat do železničního muzea.

Logo

Předat velikonoční tradice jsou připraveni také ve středočeských skanzenech. Bohatý celodenní program začíná v Muzeu lidových staveb v Kouřimi na Bílou sobotu i Boží hod velikonoční od 10 hodiny. Místní průvodci předvedou, "jak se chodí s Jidášem", pašijovou hru, jak se smažila pučálka, ukážou, jak se zdobí kraslice a koulí vejce.

Velikonoční svátky si můžete užít také ve Skanzenu Vysoký Chlumec. Od 10 do 17 hodin poznáte, jak se tyto svátky slavily na venkově ve středním Povltaví. Čekají vás ukázky tradičních zvyků a řemesel ve venkovských chalupách. Budou se vyrábět pomlázky nebo píšťalky a péct velikonoční cukroví. Program je soustředěný do roubené stodoly a sousedního obytného stavení z Mašova a dalšího historického domu z Arnoštovic. Ale podíváte se i do funkčního roubeného vodního mlýna z Radešic.

Tvoření velikonočních dekorací, soutěže a zábavu najdete v sobotu v Chrášťanech u Prahy, a to v restauraci Plné břicho.

Podobný program nabízí Farma Bláto v Uhlířských Janovicích. V sobotu zve na Velikonoce na blátě, při kterých se budou plést pomlázky, voskovat vejce, zdobit perníky nebo zpracovávat ovčí vlna. Otevřený bude i koloniál s mléčnými výrobky. Od půl čtvrté odpoledne se budou křtít velikonoční mláďata a od 16 hodin zahraje kapela „Pískomil se vrací“.

Velikonoční koleda

Voznice u Dobříše v sobotu odpoledne pořádá 2. ročník Velikonočního setkání. Od 15 do 17 hodin budou na obecním úřadě, na hřišti a v lese připraveny velikonoční hry s tématikou svátků jara. Lesem povede Velikonoční cesta se šesti zastaveními na téma tradic svatého týdne a s velikonočním pokladem.

Milovníkům historie přijde vhod sobotní nabídka Dačického domu v Kutné Hoře, který zahajuje zbrusu nový projekt "Ať žije 1. republika!" Od 14 hodin je připravena konference s přednáškami na téma architektury a života 1. republiky a vernisáže výstav Architektura období 1. Československé republiky v Kutné Hoře, Uctivá poklona – restaurace v Kutné Hoře a Kutnohorská pátračka. Vstupné je dobrovolné.

Na hradě Okoř mají v neděli Velikonoční rytířskou slavnost. Mezi 10 až 18 hodinou vás čekají prohlídky památky, sváteční trhy, představení skupin historického šermu či dobové tance.

Hrad Okoř

Začíná sezona v Městském muzeu v Čáslavi. Jde o jedno z nejstarších venkovských muzeí v Česku. Otevřeno od 9 do 11 a od 12 do 17 hodin bude nejen v neděli, ale výjimečně i na Velikonoční pondělí.

V Kamenném domě v Kutné Hoře začíná výstava Poslední místo člověka. Historicko-archeologická expozice nabídne pohled na vývoj pohřebního rituálu od pravěku do 19. Století. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9:00 - 17:00 – a to do 30. listopadu.

V Praze se v pondělí uskuteční 3. neoficiální Mistrovství ČR v hledání velikonočních vajíček. V Hostivařském lesoparku vás mezi 14:00 - 17:00 čeká hledání asi tisícovky ukrytých vajíček a vítěz si odnese nejen titul českého mistra, ale i pravé pštrosí vejce. A pozor – startují dvoučlenné týmy.

Na zámku ve Žlebech můžete i v pondělí vyrazit na Velikonoční prohlídky. Mezi 9 až 16 hodinou se dostanete do jarně okrášlených interiérů, uvidíte personál v dobových kostýmech a ochutnáte i pečené dobroty z historické kuchyně. A navíc, v zámku probíhá i velikonoční jarmark.

Děti můžou zažít Pohádkové dobrodružství na zámku v Mníšku pod Brdy. V 11, 12.45 a ve 14 hodin tam začínají prohlídky s putováním za zámeckými skřítky. Dostanete se ale také do kouzelného sklepení, výtvarného ateliéru a na prohlídku hodinové věže.

Hraběnčin telefon na zámku Mníšek pod Brdy

Neobvyklou perličku nabízí v pondělí zámek Konopiště. Na výročí dne úmrtí Karla I., posledního českého krále, se bude zvonit na zámecké věži. A to od 14:00 do 14:35. Zvonit se bude tedy jedna minuta za každý rok panovníkova života.

V Lysé nad Labem se v pondělí koná tradiční Velikonoční koncert. V kostele Narození svatého Jana Křtitele vystoupí renomovaný hudební soubor specializující se na barokní hudbu – Musica Florea. Hrát se začíná v 16 hodin.

I Příbram nabízí hudbu. V basilice Nanebevzetí Panny Marie Svatohorské zazpívá Svatohorský chrámový sbor pod vedením regenschoriho Pavla Šmolíka. Vvystoupení začíná v 16:30.

Spustit audio