Obec Kly dokončí 20 dvojdomků včas, získá tak vysoké dotace

29. listopad 2002

KLY (okres Mělník) 29. listopadu - Do konce letošního roku bude schopna záplavami těžce poškozená obec Kly požádat o kolaudaci 20 nových dvojdomků. Splní tak zákonné podmínky, aby získala ze státního povodňového konta nejvyšší možné dotace ve výši milión korun na jeden domek. Lidé se ale budou moci nastěhovat nejdříve pozdě na jaře příštího roku. Řekl to starosta Martin Kurc při dnešním slavnostním zahájení stavby.

Dnešní slavnost za účasti předsedy Senátu Petra Pitharta a zástupců ministerstev a státních institucí byla poněkud opožděná a formální. Stavba totiž začala už v září a na většině z dvaceti dvojdomků dělníci intenzivně pracují. "Stavba pokračuje zatím v pořádku podle harmonogramu. Kolaudace by měla být do konce ledna. Ostatní dodělávky jako ploty či chodníky se udělají během jarních měsíců," řekl starosta. Senátor Pithart na místě vysoce ocenil pozitivní energii, s kterou zde lidé řešili po povodních všechny problémy. Kly spolu se Zálezlicemi na Mělnicku byly také první dvě obce, které získaly část státních dotací z povodňového konta.

Celkové náklady na stavbu domů, inženýrských sítí i komunikací dosáhnou asi 92 miliónů korun. Zhruba 70 miliónů se již obci podařilo sehnat ze státního povodňového konta, v rámci Programu obnovy venkova, od obcí a měst i humanitárních organizací. Z obcí přispěla nejvíc Mladá Boleslav, která věnovala obci Kly tři milióny korun. Zbylých 20 miliónů korun dosud obec nemá, ale přesto to podle Kurce dostavbu domů neohrožuje. Dělníci pracují dvanáct až čtrnáct hodin denně doslova v záplavách bahna. Přesto plánované termíny plní.

Při srpnové povodni voda zaplavila v obci 150 domů a 61 z nich muselo být demolováno. Obec vykoupila pozemek na poli v části zvané Záboří a sehnala firmu, která začala stavět domky v předstihu před získáním státních dotací. Zároveň obec postavila na stejném pozemku řadu mobilních buněk, ve kterých dnes žije 30 rodin. Dalších deset rodin žije v buňkách postavených přímo v obci.

autor: red
Spustit audio