Obec z Berounska se prosadila na světové ekologické soutěži

15. duben 2009

Nenápadné obci z Berounska se podařilo to, co nikdo nečekal. Měňany se probojovaly až do finále světové ekologické soutěže Energy Globe Award. S kotelnou na biomasu, kterou vytápí 70 domácností, se obec nominovala mezi tři nejlepší projekty v kategorii Oheň. O vítězích desátého ročníku této prestižní soutěže se rozhodovalo v Praze.

Ceny se udílely v pěti kategoriích. Kromě čtyř živlů to byla ještě oblast nazvaná Mládež. Česká republika v zastoupení Měňan bojovala o prvenství v kategorii Oheň ještě spolu s Amerikou a Myanmarem, který známe pod názvem Barma. Právě tato země nakonec oslovila mezinárodní porotu natolik, že si z Prahy odvezla nejen první místo ve své kategorii, ale i cenu pro absolutního vítěze, kterého volili diváci v sále. Její projekt se týkal výroby sluneční elektřiny, kterou zásobuje nemocnici pro přibližně 200 tisíc uprchlíků. Zástupci Měňaň ale zklamaní nebyli. Právě naopak. Místostarosta Měňan Josef Douša byl doslova dojatý a nadšený z toho, že se o malé vesnici z Berounska dozvěděl celý svět. Podobné pocity měla i starostka obce Stanislava Sotlová, která Myanmaru vítězství přála.

I když se teď zástupci obce radují, oba vzpomínají na začátek projektu, který nebyl vůbec jednoduchý. Řada obyvatel se na něj dívala skepticky a přesvědčit je, aby se připojili k hromadnému vytápění biomasou, bylo hodně složité. Někteří z obyvatel o projektu stále pochybují, většina ale zástupcům obce držela palce a vědí proč. V Měňanech se totiž rapidně zlepšilo ovzduší a pro obyvatele je společné vytápění mnohem pohodlnější.

Pro lidi, kteří by se do podobného projektu chtěli pustit v rámci vlastní domácnosti, teď ministerstvo životního prostředí chystá speciální projekt nazvaný Zelená úsporám. Na světové ekologické soutěži se o něm zmínil první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. Přihlášky mohou lidé posílat od 22. dubna, který je Dnem země. Letošní rok by se na ekologičtější domácnosti mělo vynaložit až 10 miliard korun.

Desátý ročník prestižní ekologické soutěži je tedy minulostí. Ten příští se uskuteční opět v Bruselu, kde možná zazáří některý z našich dalších projektů.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio