Obří adventní věnec se v Miroslavi na jižní Moravě stal tradicí. Zářit bude až do Tří králů

8. prosinec 2023

Zatímco většinu centrálních náměstí českých a moravských měst a obcí zdobí vánoční strom, v Miroslavi na Znojemsku na jižní Moravě se stal zajímavou tradicí obří adventní věnec. V minulosti se dokonce dostal i do České knihy rekordů. Adventní věnec se pravidelně rozsvěcuje o první adventní neděli a náměstí zdobí až do Tří králů.

S nápadem obřího adventního věnce přišel bývalý místostarosta Miroslavi Roman Volf v roce 2000. Po deset let si věnec držel prvenství, co do velikosti a získal i zápis v knize rekordů. V průměru má sedm metrů, pilíře jsou čtyři metry vysoké a výzdobě dominují čtyři metrové svíce. Rekord ovšem Miroslavi sebraly Vémyslice, kde postavili adventní věnec o průměru třinácti metrů. Miroslavští jsou přesto na svůj věnec hrdí a jsou rádi, že se stal inspirací i pro další obce.

Slavnostní rozsvěcení věnce a jeho první svíce připadá vždy na první adventní neděli a sledují ho pravidelně stovky lidí. Poté se s další nedělí rozsvítí další svíce. Věnec, stejně jako ostatní vánoční výzdoba v Miroslavi, zůstane až do Tří králů. Na centrálním náměstí lidé najdou také betlém, či zvoničku, u které je i schránka na dopisy pro Ježíška.

Ani velký vánoční strom v Miroslavi nechybí. Lidé ho ale nenajdou na centrálním náměstí před radnicí. Své místo má na nedalekém prostranství před kulturním domem. Obec se tak rozhodla proto, že náměstí se stromem i věncem už by bylo přeplněné.

Zvoneček splněných přání

K vánoční výzdobě ale přispívají i sami obyvatelé. Obec pro ně připravila soutěž Adventní okénko, ve které je cílem vyzdobit si okno svého domu vánočními motivy. Nasát sváteční atmosféru tak mohou návštěvníci nejen na náměstích, ale i procházkami v ulicích Miroslavi.

Spustit audio