Od Napoleona k druhé světové válce. Gardekorps oživují slavné bitvy

10. říjen 2015

Členové Klubu vojenské historie umí připomenout historické události atraktivní formou. Přeměňují své členy totiž v mladou Napoleonovu gardu nebo v První bosensko-hercegovinský pěší pluk a akční formou rekonstruují známé konflikty. Někdy se po bitevním poli pohybuje i 1 500 vojáků, aby dojem působil autenticky.

Klubů vojenské historie je v České republice několik desítek. Pražský klub Gardekorps má přibližně 35 členů a jeho předsedou je Jan Gallas. „Děláme v napoleonských válkách mladou Napoleonovu gardu, v prusko-rakouské válce Pruskou královskou gardu, v 1. světové válce První bosensko-hercegovinský pěší pluk, v období první republiky 5. pěší pluk T. G. Masaryka a v období 2. světové války infanterii Regiment Grossdeutschland a sovětský střelecký pluk gardové divize,“ vyjmenovává Jan Gallas.

Rekonstrukce bitev organizují nejen po celé republice, ale i v zahraničí. Pro členy klubu je to oblíbený koníček, přesto akce dělají především pro diváky. Ti se o historii dozvědí třeba něco nového, a to zábavnější formou než čtením učebnic dějepisu.

Akce bývá fyzicky náročná

„Pramenů ze starší historie není mnoho, tam se musíme spoléhat na dobové deníky, vzpomínky vojáků, na kroniky. Ale studujeme i vojenské předpisy z té které doby, katalogy vojenských uniforem. Ty si necháváme šít. Mimochodem, do uniforem z období napoleonských válek by se dnes málokdo vešel, měníme se, jsme vyšší a mohutnější než tehdy,“ upřesňuje předseda Gardekorps.

Při samotné rekonstrukci konfliktu scéna potřebuje naplnit, a tak se tu potkávají členové různých klubů. U větších ukázek se po bitevním poli pohybuje i 1 500 vojáků. Členové klubu jsou využíváni také jako odborný kompars při natáčení filmů a seriálů.

Čtěte také

Spustit audio