Operátoři pevných linek žádají levnější volání na mobil

29. květen 2003

Volání z pevného na mobilní telefon je předražené. To se nelíbí provozovatelům pevných linek. Tvrdí, že mobilní operátoři tak protěžují používání mobilních sítí na úkor uživatelů pevných linek. Obrátili se proto na mobilní operátory i na regulační úřad se žádostí o změnu cen za propojení, které si operátoři platí mezi sebou.

Předseda Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí Svatoslav Novák uvádí, že poplatek za minutu spojení mezi pevnou a mobilní sítí je sedmkrát vyšší než za propojení mezi pevnými sítěmi. "Stávající regulovaná cena je 3,66. Už v roce 2001 se snížila z 6,50 na 3,66. Propočty společnosti pevných operátorů jsou kolem 80 haléřů, pod korunu, ale samozřejmě to je určitý odhad. Ale myslíme si, že by se měl stanovit vzorec, metoda, která by jasně stanovila, jaká tato cena má být, a víme, že ve světě to funguje."

Český telekomunikační úřad už řeší spor mezi společnostmi GTS a T-Mobile. Pokud rozhodne o snížení ceny, mohlo by se to stát precedensem i pro ostatní operátory.

autoři: ark , jhn
Spustit audio