Opravený areál chrámu sv. Bartoloměje v centru Kolína si prohlédli první návštěvníci

21. září 2020

Chrámové parkány, kostnici nebo třeba starou farní školu. I tyto stavby si zájemci můžou nově prohlédnout v areálu chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně. V minulosti byly kvůli špatnému stavu přístupné veřejnosti většinou jen při zvláštních příležitostech. To se ale teď změnilo díky celkové rekonstrukci Bartolomějského návrší, která trvala dva roky.

Kostnice je teď i se svou výzdobou opravená a přístupná návštěvníkům. Sousední bránou se pak lidé dostanou na parkány neboli prostranství mezi hradbami. Tady vznikl nový městský park se stromy, trávníky i s menším vinohradem nebo bylinkovou zahrádkou.

O prohlídku Bartolomějského návrší byl mezi lidmi zájem

Prostory bývalé farní jsou věnované historii Kolína a tamním slavným osobnostem. Mezi nimi nechybí například František Kmoch, říká spoluautor expozice Jiří Novák. První návštěvníci si už opravené prostory Bartolomějského areálu prohlédli.

Výsledek práce restaurátorů a řemeslníků se se prvním návštěvníkům většinou líbil. Parkán bude teď v září přístupný veřejnosti každý den od osmi do dvaceti hodin. Vnitřní prostory je možné navštívit denně kromě pátku ve stejných časech, jako je otevřené regionální muzeum.

Projekt vznikal od roku 2015, opravy objektů kolem kostela začaly v prosinci 2017. Obnova areálu byla financována z dotací. Stavební práce vyšly podle dřívějších informací zhruba na 90 milionů korun.

Zásadní změnou byl podle architekta Jakuba Masáka zásah do fasád staré školy a kostnice. "Opravy omítky vytvořily v areálu novou zajímavou kompozici a navrátily stavbám původní vzhled. Součástí byla i obnova hradeb a založení veřejného parku v prostoru historických parkánů. Veřejnosti se tak otevřely zajímavé a doposud nepřístupné prostory," uvedl Masák.

K nejnáročnější části patřila kompletní obnova interiérů a exteriérů kostnice, která je ve vlastnictví církve. Budova vykazovala statické poruchy, kvůli nimž se původní výzdoba z kostí sesouvala. Problém představovala také propadající se podlaha. Řemeslníci kostnici vyčistili, obnovili výzdobu, vymalovali a zrestaurovali nástropní obraz.

Kostnice v Kolíně je skromnějším protikladem známé sedlecké kostnice. Nikdy nesloužila návštěvníkům, nyní bude zpřístupněna veřejnosti. Kosterní výzdoba není replikou, pochází přímo z místního hřbitova.

V interiéru zvonice řemeslníci zrestaurovali vnitřní zdivo a repasovali okenice. Prostory budou sloužit jako expozice. V suterénu vzniklo lapidárium s kamenickými prvky z kostela sv. Bartoloměje. V prvním patře najdou návštěvníci vystavený církevní poklad, například kalichy nebo ornáty, a pod zvony bude nainstalována zvonkohra. Ve zvonici vznikla také malá síň pro výstavy fotografií nebo drobnějšího umění.

Obnova staré školy se dotkla jak interiérů, tak exteriérů. Navrácena byla omítka, o kterou dům přišel během neogotizujících romantických úprav architekta Mockera na přelomu 19. a 20. století. Uvnitř vznikne interaktivní muzejní expozice, která návštěvníky seznámí s rodáky a důležitými osobnostmi Kolína.

Chrám sv. Bartoloměje byl vybudován ve druhé polovině 13. století. Ve 14. století Petr Parléř postavil nový katedrální chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice.

autor: Michal Trnka
Spustit audio