Opuštěná tramvaj zůstane v blízkostí dálnice D1 i nadále, ministerstvo ji nepovažuje za překážku

13. listopad 2021

Denně kolem projedou tisíce řidičů. Přehlédnout ji nejde. Posprejovaná tramvaj, která už dva a půl roku stojí na poli blízko dálnice D1 u Prahy, tam bude stát i nadále. Ředitelství silnic a dálnic požadovalo její odstranění, jak ale zjistil Radiožurnál, ministerstvo dopravy vůz nepovažuje za problém a jeho odvoz nebude požadovat. Jestli na místě zůstane, nebo ne, je tak výhradně na jejím majiteli.

Tramvaj je od dálničního svodidla vzdálená přesně sedm kroků. Je celá zdevastovaná, posprejovaná. Všechna okna, až na zadní, jsou rozbitá.

Z tramvaje je dnes ruina

„Mně to určitě nepřekáží,“ říká Radiožurnálu profesionální řidič Martin. Co když se stane nehoda? „Když takováhle eventualita nastane, tak určitě překážet bude.“

O nebezpečnosti tramvaje u dálnice je přesvědčen mluvčí ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota. „Při té dálniční rychlosti během těch dvou nebo tří sekund, kdy přiostříte oči, tak ujedete minimálně nějakých 50–70 metrů. To znamená, že to je mimořádně nebezpečné," uvádí obavy Sirota.

Umístění není nezákonné

Tramvaj koupila a nechala na pole přivézt developerská firma Domo Developement. Stroj je tedy stále připomínkou zatím nerealizovaného projektu, který na místě počítal s halami a obchody. Komerční centrum ale zatím dostalo kvůli soudům stopku.

Tereza Justová z developerské firmy poslala Českému rozhlasu odpovědi na otázky pouze e-mailem. „Umístění tramvaje není nelegální. Proto jsme žádné pokuty nedostali,“ uvedla Justová.

Její slova potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. „Z pohledu zákona se dle nás nejedná o pevnou překážku, ani o překážku provozu, ani o reklamní zařízení, které nesmí stát v ochranném pásmu dálnice,“ říká Jemelka a dodává, že je to pro ministerstvo stejné, jako by u dálnice stála ruina domu.

Opuštěná tramvaj, stojící na poli vedle dálnice D1

„Není úkolem ministerstva, aby majiteli říkal něco ve smyslu ‚oprav si tu ruinu, nebo ji zbourej,‘“ uvádí Jemelka.

Policie připomněla, že pro ni je věc také uzavřena jako pro všechny další úřady, protože tramvaj stojí na soukromém pozemku.

autor: Radek Duchoň | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio