Oštěpařka Barbora Špotáková se v 41 letech loučí s bohatou sportovní kariérou

9. září 2022 12:30

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, která žije s rodinou ve středočeské Unhošti, oficiálně ukončila profesionální kariéru. Dvojnásobná vítězka olympijských her, držitelka tří světových titulů a jedna z nejvýraznějších postav české a československé sportovní historie to oznámila na setkání s novináři v pátek před polednem.

Asi málokterý český atlet dokázal v posledních letech tolikrát rozjásat fanoušky na stadionech nebo u televizích obrazovek jako jedenačtyřicetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou.

Barbora Špotáková

Špotáková servírovala příznivcům pocity radosti hojně zejména během olympijských her v Pekingu a v Londýně, kde slavila zlaté medaile, ale i při své třetí účasti v Riu, kde její výkon stačil na bronz.

Světový rekord

Před 14 lety se navíc sympatická oštěpařka nesmazatelně zapsala do historických tabulek, když na mítinku v německém Stuttgartu překonala hranici 72 metrů a vytvořila tak doposud platný světový rekord (72,28 metru).

Ženský světový rekord v hodu oštěpem v podání Barbory Špotákové:

Nebylo to ale jen světové maximum, které Špotákové přineslo sportovní slávu.

Česko-ruský souboj

Do kategorie nezapomenutelných se zapsal hlavně její olympijský souboj z Pekingu s Ruskou Marií Abakumovovou, po kterém se ze zlaté medaile radovala nejen česká oštěpařka, ale v neposlední řadě i komentátor finské televizní stanice Antero Mertaranta.

Tehdy druhá Ruska Abakumovová se navíc ze své stříbrné medaile mohla těšit „jen“ osm let, protože v roce 2016 vyšlo najevo, že nejen svůj olympijský výkon podpořila zakázanými látkami a cenné kovy musela později vrátit.

Čtvrtá sestra

Právě po zmiňovaném olympijském zlatu z Pekingu překročila Špotáková hranice sportu. Rocková skupina Tři sestry vedená frontmanem Lou Fanánkem Hagenem totiž na oslavu mimořádného úspěchu české oštěpařky složila a věnovala jí píseň Čtvrtá sestra.

Nebyl to ale jen 600 gramů vážící oštěp, kterému Špotáková věnovala svůj život. Během bohaté kariéry přivedla na svět dva syny Janka (9) a Darka (4), které vychovává s životním partnerem Lukášem.

Posledním závodem jednačtyřicetileté atletky na vrcholné scéně bylo čtvrteční finále Diamantové ligy v Curychu, kde skončila pátá výkonem 59,08 metru.

„Každá pohádka má svůj konec a tahle pohádka má nádherný happy end,“ poznamenala Špotáková na setkání s novináři v restauraci u Pinkasů, kde slavila své medaile.

autor: mim | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio