Ostravou Porubou vede nová Sluneční stezka. Výtvarnice pro ni vytvořila šestery sluneční hodiny

23. leden 2019
Česko – země neznámá

Sluneční hodiny jsou zřejmě nejstarším nástrojem k určování času. Jejich předchůdcem byl s velkou pravděpodobností obyčejný dřevěný kolík zaražený do země. Každopádně historie slunečních hodin se píše už sedm tisíc let. A příběh několika umělecky ztvárněných hodin v Ostravě Porubě se píše teprve od podzimu minulého roku. Výtvarnice Romana Vaverová vytvořila jakousi Sluneční stezku, která prochází právě tímto městským obvodem.

Nápad vytvořit velkoplošné vitráže kombinované se dřevem či kovem a umístit je do veřejného prostoru měla ostravská výtvarnice Romana Vaverová v hlavě už dlouho. Pak se ale setkala se stavitelem slunečních hodin a členem České astronomické společnosti Jaromírem Cieslou. Ten ji nadchl pro myšlenku vytvořit pomocí zmíněné techniky místo obyčejných soch právě několikery sluneční hodiny. Návrhy typů a propočty byly jeho starost, uměleckého ztvárnění se pak chopila za pomoci sochaře, kováře a truhláře sama výtvarnice.

Návštěvníci Sluneční stezky se tak dostanou do nejkrásnějších koutů Ostravy Poruby. Navíc budou žasnout nad tím, kolik podob mohou mít sluneční hodiny. A možná budou překvapeni, že ne všechny musí nutně ukazovat čas. A už vůbec ne takový, jaký máme právě v danou chvíli na hodinkách.

Některé ukazují jen poledne, jiné den a znamení zvěrokruhu, které právě vládne. U jiných se stínovým ukazatelem stanete právě vy. Ale bezradně stát před uměleckým dílem Romany Vaverové rozhodně nebudete. U každých slunečních hodin totiž najdete cedulku s vysvětlením, jak dané hodiny fungují a jakým způsobem si máte přečíst, co ukazují.

Spustit audio