Ostrůvek v Brandýse nad Labem se napojil na cyklostezku, vznikla i nová pláž

9. červen 2014

Ostrůvek v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi u Prahy je nově napojený na Polabskou cyklostezku. Díky lávce přes říční rameno se teď cyklisté, bruslaři i pěší dostanou pohodlně z Ostrůvku až do Kostelce nad Labem nebo do Neratovic. Další novinkou na břehu Labe je pak nová písečná pláž.

Lesopark Ostrůvek je zelená oáza mezi Brandýsem na Labem a Starou Boleslaví, které dnes tvoří jedno město.

V pondělí dopoledne tam bylo možné potkat pěší, rodiny s kočárky i cyklisty. Jak uvedl brandýský starosta Ondřej Přenosil (ODS), stavba propojuje dvě části Polabské cyklostezky, která byla postavená před čtyřmi lety. „Tento úsek právě chyběl a lidé museli odjíždět od Labe na silnici,“ přiblížil Přenosil.

Další věc, kterou mohou lidé v Brandýse nově využívat, je písečná pláž. I když jak starosta podotýká, novinka to tak docela není. „Ona tady byla za první republiky, ale i po válce v 50., 60. letech tady ještě byla, tak jsme se rozhodli to obnovit,“ uvedl Přenosil.

Podle něj se kvalita vody v Labi v posledních sto letech hodně měnila. Zhoršila se v polovině minulého století, ale výstavbou čistíren se zase zlepšila, i když to tak třeba na první pohled nevypadá.

Oslovení lidé pláž vesměs chválili, našel se však i kritičtější hlas. „To je hezké ta písečná pláž, ale já si myslím, že pro malé děti to není, protože tady je hned hloubka a ta písečná pláž je samý kámen a samé mušličky,“ poznamenala obyvatelka z boleslavské části města.

Tři místní seniorky ovšem s tímto názorem nesouhlasí. Pláž se jim líbí a shodují se v tom, že jde hlavně o oživení tradice. Vzpomínají, že protějšímu břehu se říkalo U Semiána a tomu brandýskému U Vernera. Vědí to, protože tu prý strávily dětství.

„Můžu vám přesně říct, co tady všechno bylo za zařízení na tehdejší dobu – šatny, sprchy, volejbalové hřiště, občerstvení, kuželky…,“ popisuje jedna z nich. A další dodává ještě ponton na Labi, z něhož se dalo skákat, nebo pódium.

V současnosti je na břehu Labe jen pláž. Šatny, sprchy, toalety či stánky s občerstvením jsou sice v plánu, město však na ně nyní nemá peníze.

autoři: Alena Rokosová , kov
Spustit audio