Otevřené dveře se staly hitem šumavského Pancíře. Umožňují nádherné výhledy do okolí

23. říjen 2023

Šumava je turisty oblíbená zejména díky své mnohde stále ještě divoké přírodě, památkám, ale také díky zajímavostem a novinkám, které se tam čas od času objevují. Jednou takovou zajímavostí jsou dřevěné otevřené dveře na vrchu Pancíř, který se tyčí nad Železnou Rudou. Skrze dveře se můžete kochat krásnými výhledy. A dokonce díky nim i pomáhat.

Dveře na vrch Pancíř umístil na podzim roku 2019 spolek We love Šumava. „Kdysi jsem viděl na kopci v Jižní Americe podobná futra. Moc se mi to líbilo, měl jsem to pořád v hlavě. A jednoho dne mě napadlo, že bychom taková futra i s dveřmi mohli umístit někde na Šumavě. A jelikož Pancíř nemá svůj vrchol, není tady žádný kříž, jaký bývá na kopcích, rozhodli jsme se označit vrchol Pancíře netradičně. Myslím, že se nám to povedlo. Je to taková symbolická brána Šumavy,“ vysvětluje autor projektu Richard Brož.

Otevřené dveře ovšem nejsou na Pancíři po celý rok. Cestu k nim si proto musíte dobře načasovat. „Před zimou dveře uklízíme a vracíme je sem opět na jaře. Jsou tu vždycky do konce roku. 31. prosince je zavřeme a symbolicky tak uzavřeme celý uplynulý rok. V zimě tady jezdí rolba, odklízí se sníh, tak by to bylo komplikované,“ popisuje Richard Brož.

Spolek We love Šumava má široké spektrum působnosti a pomáhá na mnoha frontách. Výjimkou nejsou ani dveře na Pancíři. „V rámci projektu se snažíme pomáhat Šumavě a lidem žijícím na Šumavě. Tyto dveře mají svůj oficiální hashtag, tedy #otevrenedvere, a my jsme vymysleli, že když se lidé budou v těch dveřích fotit a budou umisťovat fotky s tímto označením na Instagram, tak na konci roku fotky spočítáme a vynásobíme jejich počet nějakou částkou. Vždy před Vánoci pak uděláme někomu potřebnému radost,“ vysvětluje autor projektu.

Na vrchol Pancíře vede sedačková lanovka

Ať už skrze dveře, nebo bez nich, výhledy z Pancíře rozhodně stojí za to. Můžete se jimi pokochat dokonce z rozhledny, která zde stojí společně s horskou chatou od roku 1923. „Pod námi vidíme Hamerské údolí, dále vodní nádrž Nýrsko, Jezerní horu, pod kterou je schované Černé jezero. A vidět je třeba i vrch Ostrý,“ vyjmenovává Richard Brož.

Od května 2022 si na Pancíři můžete prohlédnout také dřevěnou sochu Karla Paleczka, což byl výrobce prvních českých dřevěných lyží. Na vrchol Pancíře můžete dojít buď pěšky anebo vyjet z Železné Rudy sedačkovou lanovkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.